Aralarında biyologlar, kimyagerler, fizikçiler ve toplumun önde gelen isimleri de bulunan Bulgaristan Bilimler Akademisi’nde (BAN) görevli bilim adamları, ülkedeki tıp üniversitelerinin rektörlerine gönderdikleri mektupta her türlü homeopati eğitimini sona erdirme çağrısında bulundular.

Mektubu yazanlar, homeopatinin yararsız ve yanlış bir tedavi yöntemi olduğunu iddia etmektedirler.

NOVA TV kanalında canlı yayınlanan “Merhaba Bulgaristan” programına konuk olan akademisyen İvan Yuhnovski, homeopatinin hastalıkların nedenleri veya canlı organizmaların oluşumunun bilinmediği tıp bilimleri döneminden gelen verilere dayanan sahte bir bilim olduğunu kaydetti.

Kimyager, hastalarına homeopatik ilaçlar veren doktorlarla ilgili, “Onlar için çok daha kötü, çünkü hastalara zarar vermemek için Hipokrat yemini etmişlerdir” dedi.

Bilim adamı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya, Rusya ve Avrupa Birliği’ndeki en büyük araştırma merkezlerinde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre homeopatik uygulamasıyla herhangi bir ciddi hastalığın tedavi edildiğinin bilinmediğini vurguladı.

Yuhnovski, “İkinci olarak, homeopati iki yönden zarar verir. Zamanında, kanıtlanmış, bilimsel tedavi hizmeti alınmasını yavaşlatır, bu da genellikle ölümcül sonuçlar doğurur. Üçüncüsü, ABD’de doğrudan zarar verdiği ve hatta bebeklerin ölümüne neden olduğu kanıtlanmış vakalar var” dedi.

Homeopati uygulayan doktor Atanas Mihaylov, benzerine benzer hareket etme yöntemi olan homeopatinin tedavide çok önemli bir yöntem olabileceğine inanmaktadır. Doktor, geleneksel bir yöntemle tedavi edilmeyen hastaların homeopati ile iyileştiğine dair örnekler verdi.

Akademisyen Yuhnovski, bilim camiasındaki hiç kimsenin plasebonun psikolojik etkisini reddetmediğini, ancak bu şekilde hiçbir ciddi hastalığın tedavi edilmediğinin altını çizdi.

Kimyager, “Niçin Nobel ödüllü bir homeopat doktoru yoktur? Neden homeopati doktorlarının bol bol atıfta bulundukları araştırmaları normal bilimsel dergilerde yayınlanmıyor? “diye sordu.

Dr. Mihaylov, homeopati ile bir beyin tümörünü nasıl iyileştirdiğini kanıtlayabileceğini söyledi. Nikolay Pirogov, Academisyen Metodi Popov ve tıptaki diğer büyük isimlerin homeopati doktorları olduğunu söyledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar