Anaokulları ve kreşler açılacak

22 Mayıs tarihinde anaokulları ve kreşler kapılarını çocuklara açacak. Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vışçev ile Sağlık Bakanı Kiril Ananiev anaokullarında ve kreşlerde faaliyetlerin yenilenmesiyle ilgili kural ve düzenlemeleri basın toplantısında tanıttı. Bu eğitim kurumlarının aşamalı olarak açılmasına dair organizasyonu belediye başkanları üstlenecek. Çocuklar okula girerken, vücut ısıları  cıva termometresiyle ölçülecek. Doktordan sağlık belgesi istenilmeyecek, ancak ebeveynler çocuklarını kendi rizasıyla anaokulu veya kreşe verdiklerine dair izin beyannameleri imzalayacak. Ebeveynler bu imzayla, bütün önlemleri ve uyulması gereken kuralları bildiğine dair onay verecek. ​

Son 24 saatte Covid-19’dan iyileşenler enfekte olanlardan fazladır

Milli Kriz Masası’ndan Covid-19 virüsü tespit edilen 24 kişiden 10’unun hastanelere yerleştirildiğı bildirildi. Yeni vakalar Sofya, Yambol, Sliven, Küstendil ve Pazarcik’te teyit edildi.  

Ülkede koronavirüs testi pozitif çıkan vatandaşların toplam sayısı 2259 oldu.

Devlet Sağlık Müfettişliği Başkanı Doç. Angel Kunçev 299 kişinin halen hastanelerde tedavi gördüğünü duyurdu. Onlardan 36’sının entübe edildiği öğrenildi.Tedavisi tamamlanan yeni 34 kişi ile toplam iyileşen sayısı 646 oldu. 79 yaşında bir erkek ve 93 yaşında bir kadın vefat etmiştir.

25 Mayıs itibariyle yurtdışına seyahat eden TIR şoförlerine artık  karantina uygulanmayacak

Ulaştırma Bakanı Rosen Jelyazkov, 25 Mayıs itibariyle ülkeye giren Bulgar TIR şoförlerine karantina uygulamasının kaldırılacağını açıkladı. COVID-19 sebebiyle şimdiye kadar yurtdışından gelen uluslararası sürücüler yeni sefere çıkmadan önce 14 günlük karantinaya alınırdı.

1 Haziran’dan itibaren Yunanistan ve Sırbistan ile karantina kaldırılacak

Başbakan Boyko Borissov, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan’dan meslektaşları ile yaptığı video konferansın ardından, Bulgaristan ve Yunanistan arasında 1 Haziran’dan itibaren karantinsız seyahat edilebileceğini bildirdi.

Bulgaristan ve Sırbistan arasındaki seyahatler de 1.06 tarihinden sonra serbest olacak, ancak ikili deklarasyonların imzalanması gerekecek.

Borisov, “Umarım Romanya parlamentosu da benzer kararı alır, ancak orada hükümet istifa ett”. diye açıklamada bulundu.

En basit bir belge ile vatandaşlar semptomları olmadığını, karantina altında olmadıklarını ve kendi riskleriyle seyahat ettiklerini ve telefon numaralarını beyan edeceklerdir. Video toplantı Bulgaristan’ın inisiyatifiyle gerçekleştirildi.  

Restoranlar tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak

Lokantaların 1 Haziran itibariyle tam kapasiteyle çalışmaya başlaması bekleniyor. Söz konusu dönemde turizmden bahsederken bütün lokantaları açmamız gerekecek. Bunları belirten başbakan Boyko Borisov bütün gıdaların KDV’sinin indirilmesi talebine değinirken bunun riskli olduğunu vurguladı. Başbakan devamla ‘Gelirin bu kadar düşük olduğu bir sırada kitaplar ve hiç çalışmayan lokantalar için bir istisna yaptık. Maliye Bakanının istifası gündemde değil. Şirketlere tam hacmiyle kredi ve hibeler tahsis ediliyor. Hiç kimse onbinlerce şirketin birden finansman talebinde bulunmasına hazırlıklı olamaz’şeklinde konuştu.  

Bulgaristan 15 Haziran itibariyle yaz turizm sezonunu açıyor

Yaz turizm stratejimiz Bulgaristan vatandaşlarına ve komşu ülke turistlerine bel bağlıyor. Bu anlaşılırdır, çünkü onlar arabalarıyla kolayca buraya gelebilir. 2019 yazında bir milyondan fazla Rumen turisti ülkemizi ziyaret ederek birinci sırada yer aldılar.Epidemiyolojik durumumuz benzer olan Avrupa ülkeleriyle 15 Haziran’dan sonra turistlerinin Bulgaristan’a seyahatlerinin başlaması konusunu görüşüyoruz.15 Haziran’dan sonra Bulgaristan’a iptal edilen charter uçuşlar yok. Epidemiyolojik durumun buna olanak sağlaması halinde Avrupa’da serbest dolaşımın yenilenmesi olasıdır.

Bunu Turizm Bakanı NikolinaAngelkova BNR’ye konuşurken belirtti.  

24 Mayıs – Slav alfabesi günü dolayısıyla tören alayları düzenlenmeyecek

24 Mayıs – Bulgar eğitim ve kültürü günü ile ilgili girişimlerin çoğu online gerçekleştirilecek. Tören alayları yapılmayacak. Bunu belirten Kültür Bakanı Krasimir Vılçev, çocukların yüzde10-15’inin uzaktan eğitim kapsamına girmediğini, onlar için ek çalışmaların öngörüldüğünü, bir kısmının aynı sınıfta kalacağını, diğer bazılarının kaçırmış oldukları dersleri çalışacaklarını belirtti. Eğitimde görülen problemlerin üstesinden gelinmesi için Haziran ve Temmuz’da ek çalışmalar yürütülecek. Anne ve babaların çalışabilmesi için 1 Haziran itibariyle muhtemelen yaz dershaneleri düzenlenecek. Nihai kararlar epidemiyolojik durum gözönünde bulundurularak alınacaktır.

Turizm taşımacılık şirketleri protesto etti

Sofya, Plovdiv, Varna, Burgas ve Ruse’de Turiz Taşımacılık şirket sahipleri protesto  gösterileri düzenledi.

Sebeb olarak, salgından etkilenen branşın hükümetin mali yardımından yararlanamamasıdır. Taşımacılık şirketleri 60/40 önlemini uygulayamaz,  çünkü hiç bir geliri yok. Protesto edenlerin esas istekleri, sorunlara ortak çözüm bulmak için iktidardakiler ile diyaloga girmektir.

Devlet COVID-19 krizinde 170 000 kadar işyeri kurtaracak

60/40 tedbiri ile 170 000 kadar işyerikapsanacak. Yaşanan krizde işten atılmamaları için devlet personellerinin maaş ve sigortalarının yüzde 60’ını işverenlere ödüyor. Çalışma Bakanı Denitsa Saçeva Meclis’te bir soruya cevap verirken, İstihdam Ajansı’na sunulan başvuru sayısı aynı hızla devam eder ve verilen onay yüzde 70 oranına kadar kalırsa yardımın 170 bin işçi ve memura ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. Bu çalışanların iki aylık yardımlanmasına 92 milyon Avro gerekli iken üç aylık dönemde bu para 137 milyon Avroya ulaşacak.

Balkanlarla AB krizden çıkmak yolunda daha yoğun işbirliği gerçekleştiriyor

Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva: Pandemiyi durdurmak ve ağır sosyo-ekonomik sonuçları ile baş etmek için her zamankinden fazla birlik ve beraberlik, dayanışma ve desteğe gerksinim duyuyoruz’ dedi.COVID-19’un Balkanlara yönelik sosyo-ekonomik sonuçları Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Slovenya, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kosovo dışişleri bakanlarının video konferansyöntemiyle düzenlenen görüşmesinin gündemini oluşturdu.Bakanlar, koronavirüs hastalarının tedavisi ve turizmin güvenli tesisi için bölgesel ağ oluşturulması konusunda uzlaşı sağlayarak, AB ile Batı Balkanlar’ı bağlayan ‘yeşil koridorların’ krizden sonra da açık kalması gerektiğini kararlaştırdılar.

Editör:Diana Tsankova ve Haber Merkezi ekibi

Çeviri: Sevda Dükkancı, Müjgan Baharova, Neli Dimitrova

Derleyen: Neli Dimitrova 

BNR

Reklamlar