Kızartılmış, yağlı, acı ve tuzlu- yerli mutfakta bu şekilde hazırlanan yemekler daha az tercih ediliyor. Vatandaşımız sağlığına değer vermeyi öğrendi ve sağlık sistemi ona pek yardımcı olmuyorsa, o kendi kendine yardımcı olmaya çalışıyor. Vatandaşımız yılların tecrübesine dayanarak bilinen yöntemleri uyguluyor ve daha dikkatli besleniyor. buharda-yemekSon yıllarda büyük rağbet gören burgerler artık ninelerimizin hazırladığı sıcak bir çorba, taze sebze veya fırında hazırlanan meyveler karşısında pozisyonlarını yitiriyor. Hele hele ayva bahçeden koparıldıysa o zamanlar lezzetine doyum olmuyor. Bugün buharda pişirilme yöntemi her zamandan fazla rağbet görüyor.

Byala yakınlarında Svç Atanas burnundaki kale araştırmalarından bulunan VII. asırdan kalma buharda yemek pişirme seramiği.

Arkeoloji kazılarda ortaya çıkan çömlekler, atalarımızın baharda pişirme yöntemini çok iyi tanıdıklarını gösteriyor. Çek tarıhçisi Konstantin İreçek (1854-1918), Bulgaristan‘da yaşadığı zamanlar ülkenin farklı bölgelerinde buharda pişirilmiş sebzeler tattığını ve çok lezzetli olduğunu yazmış anılarında. Bulgaristan’ın farklı bölgelerinde biber ve patateslerin buharda pişirilmiş olarak yediğini anlatıyor. Tabii o zamanlar çömlekler topraktan olunca lezzet bambaşka oluyor. Bugün piyasada binbir çeşit pahalı ve ucuz tencere ve kaplar var. Bugün buharla pişirilmiş yemekler sadece diyetin bir parçası değil aynı zamanda gerekli sağlıklı beslenmenin bir parçası. Buharla yemek pişirme yöntemi yağları bertaraf etmekle birlikte bu yöntemle kilo alınmıyor ve vücut gençleşiyor.
Burada hatırlatmak gerekiyor, ki doğurganlık çağında olan genç kadınlarımızn yüzde 22’si fazla kilodan şikayetçi.
Profesör Doktor Baykova’ya göre, son yıllarda kilolu çocukların sayısı hızla artmış:

“İlk önce buharda hazırlanan gıdaların doğal besin kaynakları muhafaza ediliyor. Burada söz konusu olan sadece Vitamin C değil, aynı zamanda diğer vitaminlerin de korunması söz konusu. Mineraller gerek potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir gerekse mangan ve çinko da korunmuş oluyor. İkinci önemli husus buharda pişirilmiş sebzelerin rengi olduğu gibi kalıyor. Ayrıca önemli bir husus daha var, aşırı miktarda yağ tüketilmiyor…”
En yakın zamanda buharla pişirilmiş restoranların açılacağı günü bekliyoruz. Mesela başkentte büyük bir fast food lokantasının karşısında evdeki çorbanın aynısının hazırlandığı lokanta açıldı ve fast food yerlerinin hazırladığı burger ve kızartılmış patatesler rakip çıktı.

 

Türkçesi: Şevkiye Çakır / Yazı: Milka Dimitrova – BNR

Reklamlar