Ramazan ayı boyunca yapılan farklı etkinliklerin ardından tüm dünyada olduğu gibi Bulgaristan’daki Müslümanlar da bayramı sevinçle yad etti. Kırcali’de bayram öncesi yapılan gelenekler arasında ‘şeker toplama’ adeti paylaşıldı.

komuniga-sekerKırcaali’nin Komuniga köyünde (Kuşallar) yıllardan beri yaşatılan gelenekte arefe günü büyükler küçüklere şeker dağıtıyor. Bu vesileyle öğle üzeri köyün merkezindeki cadde trafiğe kapatılıyor. Ellerinde önceden aldıkları şekerleri dağıtmak üzere önce yaşlılar, daha sonra ise diğer ev hanımları sıraya diziliyor. Çocuklar sıradaki büyüklerinden teker teker geçerek şekerleri alıyor. Bebekler anneleriyle sıraya girerken, küçük yaşta bu adetle tanışmış oluyor.

Bir tona yakın şeker dağıtılıyor.
Eskiden çocukların şeker toplamak için kapı kapı dolaştıklarını belirten Fikret Murat, 1977’de vuku bulan bir kazadan sonra herkesin meydanda toplanma kararı alındığını belirtiyor. Her kadının en az 3 kilodan başlayarak 5 kiloya kadar şeker dağıttığını kaydeden Fikret Murat, 450 aileden en az bir temsilcinin bulunduğunu ve dağıtılan şekerlerin ağırlığının 1 tonu geçtiğini söylüyor. Fatme Teyze arefe günü çocuklara ikram geleneğinin gençliğinden beri sürdürüldüğünü, fakat eskiden şeker yerine kolaç (peksimet) dağıtıldığını kaydediyor. Arefe günü bayram havasını yaşayan çocuklar eve döndüklerinde toplanan şekerleri sayarak gelecek yıl daha fazla toplama planları yapıyor.

Beynur Süleyman, Kırcali / Zaman BG

Reklamlar