Geçen haftanın sonunda BSP Başkanı Sergey Stanişev, Temmuz ayının sonunda yapılacak olağandışı kongrede partinin yeni başkan seçeceğini duyurdu. Geçen ayın sonunda ise Stanişev, kendi partisi için bile sürpriz bir şekilde Avrupa Parlamentosu üyesi olmak için Halk Meclisi milletvekilliğinden istifa etti. Liderin bu tavrı gerçekten sürpriz oldu, çünkü AP seçimlerinden önce Stanişev, BSP’nin aday listesinin başında yer almakla güttüğü tek hedefin partinin şanslarını artırmak olduğunu iddia ediyordu ve seçim sonuçlarının netleşmesinin hemen ardından Bulgaristan’da yapılacak yeterince işin olduğunu belirterek adaylığını çekmişti. Dolayısıyla hafta sonu BSP partisinde yeni başkanın seçileceği haberi de sürpriz oldu. Kısa sürede üst üste yaşanan bunca sürpriz karışıklık yaratarak birçok soru işareti getiriyor.sergey-stanisev-bsp

Akıllarda beliren soru işaretlerinden biri, bundan bir hafta önce partinin İcra Bürosu üyeleri, Stanişev’in lider olmaya devam edeceği yönünde net sinyaller verirken BSP’nin neden yeni başkan seçeceği sorusudur. Lider değişikliği büyük ihtimalle parti içinde yaşanan şiddetli görüş ayrılıklarından ve şimdiki yönetimden duyulan memnuniyetsizliğin artmasından kaynaklanıyor.

Diğer bir soru işareti de BSP başkanının neden hemen değil de Temmuz ayının sonunda değişeceği hususu ile ilgilidir. Bu durumun altında Stanişev’in AB Komisyonu üyeliğine aday olma niyeti yatıyor olabilir. Bu sav, resmi olarak teyit edilmediyse de asıl sebebin bu olduğuna dair belirtiler vardır. Başbakan Oreşarski, Bulgaristan’ın Komisyon üyesi adaylığı konusunda 16 Temmuz tarihinde Avrupa Komisyonunun yeni başkanı ile istişarelerde bulunacağını açıkladı.

BSP Başkanı tarafından bizzat açıklanan lider değişikliği gerçekten sosyalistler arasındaki gerginliğin yüksek olduğu bir ana denk geliyor. Stanişev, yerine Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev’in geçebileceğine ima etti, ancak Stoynev, alternatifsiz bir adaylık değildir. Meclis Başkan Yardımcısı Maya Manolova da parti başkanı görevini devralmaya hazır olduğunu açıkladı. Temmuz ayının sonuna kadar yeni adaylıkların çıkması da şiddetle muhtemeldir.

Başkanlık görevinde değişim haneri üzerine oluşan gerginlik, yürütülecek mücadelenin çetin olacağını gösteriyor. Parti liderinin değişeceği kesindir, ancak bu değişimin partinin politikasına ve Bulgaristan’ın siyaset hayatına nasıl bir değişiklik getireceği belli değil. Stanişev çekilirken aslında görev süresi içinde BSP’nin 13 yıl içinde 10 seçim yenilgisine uğradığı ve arkasından negatif sonuçlar bırakan koalisyonlara girdiği bir lider görevden çekiliyor, dolayısıyla sosyalistlerin derin değerlendirmelerde bulunarak sonuçlarını iyi yapmaları gerekiyor.

 

BNR

Reklamlar