Bulgaristan Sosyalist Partisi Meclis Grubu’nun Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda yapılan değişikliklerden dolayı Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağı açıklandı. İttifakın Sözcüsü Elena Yonçeva’nın ifadesine göre, yapılan değişiklikler Bulgar basınında sansür ve oto sansür koşulları yaratmaktadır.

Kişisel verilerin gazetecilik uygulamalarının yanı sıra akademik, sanatsal veya edebi anlatım amacıyla işlenmesi için kriterlere ilişkin hükümler söz konusudur. Yeni hükümler, medya sektörü yayınlarının, gazetecilerin kontrol edilmesi, akademik araştırmalar, belgesel materyaller ve başka konularda sorunlar yaşanmasının yanı sıra bilgiye erişimin reddedilmesi için kapı açıyor.

Yonçeva’nın ifadesine göre, Bulgaristan’da basın özgürlüğü tüm sıralamalarda son sıralarda bulunuyor, fakat yine de Bulgaristan’da basın ülkedeki özgürlüğün ana garantisi olmaya devam ediyor.

Bir ay önce iktidardaki partiler, BSP milletvekillerinin katılmadığı Meclis Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda yapılan değişiklikleri veto kararını reddetti. Bundan önce Avrupa Gazeteciler Cemiyeti, Bulgaristan ile görüşme sırasında Yonçeva ve Bulgaristan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Korneliya Ninova, veto kararını destekleyeceklerini açıklamışlardı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar