5 Ekim tarihinde yapılacak erken genel seçimlerle ilgili kampanyaya start verildi. Erken seçimlere, önceki Parlamento’da BSP, DPS ve Ataka’nın oluşturdukları iktidar çoğunluğunun istikrarsızlığından, Plamen Oreşarski kabinesine karşı bir yıldan uzun zaman düzenlenen protesto gösterilerinden ve hükümete duyulan güvenin düşük olmasından dolayı gelindi.

oy-pususlasiSeçim Kanunu gereği seçim kampanyası, oylama tarihinden önceki bir ay içinde yapılır ve seçime bir gün kala tamamlanır, çünkü düşünmeye tahsis edilen son günde her çeşit propaganda yasaktır.

Yapılacak seçim yarışına katılma hakkını 18 parti ve 7 koalisyon kazandılar. Kampanyanın arifesinde yapılan araştırmalardan alınan sonuçlar, statükoda önemli bir değişiklik olmadığını ortaya koydu. Son yıllarda izlenen güç dağılımı, son yıllardaki halini koruyor. Sağmerkezci parti olan GERB, önde gitmeye devam ediyor ve onu izleyen BSP etrafındaki sol koalisyona ve Bulgaristan Türkleri ile müslümanlarının partisi DPS’ye önemli fark atıyor. Sosyoloji uzmanlarının tahminlerine göre bu partilerin 43. Halk Meclisine girecekleri kesindir. Önceki Parlamento’da temsil edilen partilerden milliyetçi parti olan Ataka’nın yüzde 4’lük barajı aşmayacağı tahmin ediliyor. Alınan verilere göre bir sonraki Halk Meclisine girecek partilerin sayısı 4 ila 8 arasında değişiyor. Önde giden 3 parti dışında Reformcu Bloku ve “Sansürsüz Bulgaristan” partisi etrafındaki “alaca” koalisonun şansları en büyüktür. Ayrıca yeni sol parti ABV /Bulgaristan Uyanış Alternatifi/ ve NFSB – VMRO yurtsever birliğinde barajı aşma şansları vardır. Uzmanlara göre bu durum, siyasi tabloya önemli bir değişiklik getirmiyorsa da sol ile sağ arasındaki zıtlık daha belirgin hale geliyor, ayrıca da DPS dışındaki partilerin listelerine müslüman olan daha çok milletvekili adaylarının dahil edilmesi ile sözüm ona Bulgaristan etnik modelinin değiştirilmesi yönünde çalışılıyor. Bir sonraki Parlamento’da kimlerin yer alacağına dair son sözü 5 Ekim’de sandık başına gidecek olan seçmenler söylecekler.

Reklamlar