Eski başbakan Boyko Borisov, Borisov’un son hükümetinde maliye bakanı olan Vladislav Goranov ve Borisov hükümetinin halkla ilişkiler dairesi başkanı Sevdalina Arnaudova’nın 17 Mart’ta 24 saatliğine gözaltına alınmaları Bulgaristan’da gündemin iç siyasi konusu, Savcılık ve İçişleri Bakanlığı arasında karşılıklı suçlamalar ise devam ediyor.

 

Ancak “Prodıljavame Promyanata” partisinin yönetimde lider pozisyonu kazandığı “yolsuzluğa karşı sıfır tolerans” sözünü tutma yönünde adımlar attığını kanıtlayıp kanıtlamayacağını zaman gösterecek.

“Novetica” sitesine verdiği söyleşide avukat Lübomir Talev, Borisov, Goranov ve Arnaudova’nın göz altına alınmasını “hukuksuzluğun, çaresizliğin ve değişimin zaferi” olarak nitelendirerek şöyle dedi: “Hukuksuzluk çünkü topluma bir insanın acilen göz altına alınmasını gerektirecek kanıt ve sebep sunulmadı. Değişimin zaferi, çünkü sözüm ona “protesto partileri” iktidara hukuk ve yargı reformu, yasaların üstünlüğü, hukuk devletinin sağlamlaşması, yargı sisteminin bağımsızlığının garantilenmesi sözü vererek geldiler. Aynı zamanda tam tersini görüyoruz.”

BNR’ye verdiği söyleşide GERB partisinden milletvekili Dani Kanazireva, Borisov’un göz altına alınmasının Başbakan Kiril Petkov tarafından “sipariş edildiğinden” şüphelendiğini söyledi.

“Demokratik Bulgaristan” partisinin parlamento grubu başkanı Hristo İvanov, polis yetkililerinin bu hareketlerinin olması gerektiğini, çünkü diğer göz altına alınanlar ve “Boyko Borisov’a yönelik çok sayıda soru olduğunu” belirtti.

Politolog Strahil Deliyski ise, eski iktidar partisi ve şu anda en büyük muhalefet gücü olan GERB’in bu olanları “kötü devlet ve iyi Borisov” arasındaki mücadele olarak sergilemeye kalkışmalarının başarı ile sonuçlanmasının şüpheli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kesinlikle partideki birliği sağlayıcı bir teşvik olarak etki edecek. Bundan sadece bir hafta önce, GERB partisinin kongresinde “GERB Borisov’tur ve Borisov da GERB’tir” dendi. Kendisine yönelik bir tehlike olduğunda her topluluk böyle tepki verir. Ancak partinin büyümesi mümkün değil, çünkü onları canlı tutan şey Borisov, ancak aynı zamanda dinamik bir politik ortamda gelişmeleri için de engel oluyor.”

BNR Plovdiv’e verdiği söyleşide politolog Strahil Deliyski, bu göz altı operasyonun iktidar koalisyonuna yönelik birlik sağlayıcı bir küçük etkisinin de olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın hareketlerini yorumlayan siyaset bilimci Dimitır Ganev, “Bundan ne kazandılar göremiyorum, sadece bir kez daha biz iyileriz, savcılık ktötü” dediler, diye belirtti ve şöyle devam etti:

Borisov, Goranov ve Arnaudova serbest bırakıldı

“Böyle bir şeye kalkışmak için, hele ki “aciliyet durumu” ile böyle bir şeye kalkışmak için, reddedilemez kanıtların olmalı. 24 saatin geçmesinin ardından meydana gelen siyasi etki GERB ve Borisov’un “kısmi rehabilitasyonunun” gerçeklenmesinin sağlanması oldu. İktidardakiler ne düşündüler bilmiyorum, ancak bu yapılanın bumerang gibi geri dönme gücü var.”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Asen Vasilev’e göre, suçlama yapılmadan Boyko Borisov ve Vladislav Goranov’un göz altından çıkması “savcılığın başarısızlığı, hükümetin değil”.

Reklamlar