Bosilegrad şehri, Bulgaristan ve Sırbistan arasındaki sınırda yer alıyor. Bulgar kökenli olan şehrin nüfusu, geleneklerini, Bulgar kimliğini ve dilini koruyor ve yaşatıyor. Yıllardır Paskalya günlerinde farklı ülkelerde yaşayan Bulgar çocukları, Bosilegrad’da bir araya geliyorlar. Bu yıl 25.si düzenlenen Uluslararası Bosilegrad Çocuk Festivaline altı devletten 800’den çok çocuk katılacak. Sanatsever olanlar yaptıkları eserleri sergileyecek, sporsever olanlar yarışacak. Çocukların hepsi, festivalin kültür programında yer alacaklar. Festival günlerinde en güçlü, en orijinal ve en güzel paskalya yumurtası yarışması da yapılacak. 2 ile 9 Nisan günleri arasında süren kültür ve eğlence programı kapsamında sergiler, konserler, atölyeler ve tiyatro temsilleri olacak. Festivalin organizatörü Alexander Dimitrov, şunları paylaştı:

“5 yıl hiç te az değil. Hiçten başladık ve çok büyük gelişme kaydettik. Festivalin jübilesi için 10 devleti davet ettik, 6 devletten teyit aldık. Romanya, Moldova, Macaristan, Bulgaristan ve Makedonya’dan Bulgar çocuklarının gelecek olması, küçük şehrimiz için rekor sayılır. Yola nasıl çıktığımızı sorarsanız, 1994 yılında Bosilegrad çocukları arasında yumurta kırma yarışması düzenledik. Yenen ve yenilenlerin olmasına karşın çok eğlenceliydi. Böylece her yıl etkinlikler düzenlemeye başladık ve her yıl yenilikler kattık. Büyüyecek olan bir potansiyel olduğunu gördük, çoğu Bulgaristan’dan olmak üzere sponsorlar bulduk. Hiçbir şeyden başladık ve Avrupa Parlamentosu’na kadar ulaştık. 28 Şubat’ta orada “Bosilegrad eskiden ve şimdi” adı ile Uluslararası Paskalya Çocuk Fesivaline vurgu yaparak bir sergi düzenledik. Bundan iki yıl önce ise gelenek ve görenekleri korumaktan dolayı AB Komisyonunun “Avrupa festivaller için, Avrupa için Festivaller ” programı kapsamında ödül aldık. Bütün bunlar harcadığımız çabalara değer verildiğini gösteriyor.” 

Снимка

Festivalin esas etkinliği olan yumurta tokuşturma yarışması, Paskalya’da yapılacak. Diğer etkinlikleri Alexander Dimitrov şöyle anlattı:

“Her zaman olduğu gibi ilginç şeyler göstermeye çalışıyoruz. Bulgaristan’dan “Salza i Smyah” tiyatrosu, Macaristan’dan “Malo teatro” tiyatroları temsiller sunacak, en büyük etkinlik ise “Bulgare” topluluğunun “Sekizinci mucize” temsili olacak. Her yıl olduğu gibi çocuklarla birlikte Rila manastırına gideceğiz. Yumurta tokuşturma yarışmasının ardından ise modern danslar ve daha dinamik müzik içeren bir konser daha sunacağız. Festivalin yıldönümü, AB Konseyi Bulgaristan dönem başkanlığına denk geldi. Başkanlığın sloganı “Birlikten güç doğar” şeklindedir. Bosilegrad Paskalya Festivalinin misyonu da bu. Yıllardır sınır ile önyargıların olmadığı, sevgi, anlayış ve umutla dolu daha iyi bir dünyada barış içinde yaşama mesajını veriyoruz”.

 

Çeviri: Tanya Blagova, BNR

Reklamlar