Başbakan Boyko Borisov, Dubrovnik’te düzenlenen 8. Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Toplantısı kapsamında Çin Devlet Konseyi Başkanı Li Keqiang ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Borisov, “Bulgaristan ve Çin arasındaki ilişkiler, özellikle Sofya’da geçen yıl yapılan “16 + 1” Zirvesi’nden sonra oldukça dinamik ve dostça sürüyor. Bu yıl, iki ülke arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 70. yıldönümünü kutluyoruz” diye kaydetti.

Görüşmede karayolu altyapısı, enerji, teknoloji, tarım alanlarında işbirliği ele alındı. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da aktifleştirilmesine yönelik olanaklar da tartışıldı. Borisov, bu yıl muhtemelen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’nin ülkemizi ziyaret edeceğine ve özellikle tarım alanında Çin ile daha somut anlaşmalar yapılacağına dair umudunu dile getirdi. Borisov,”Şu anda Bulgaristan’ın Cin’e ihracatı 800 milyon dolar, Çin’in Bulgaristan’a ihracatı ise 1,5 milyar dolar- daha önce fark tutarı çok daha büyük miktardaydı” dedi.

Bulgaristan ve Çin hükümetlerinin başkanları, onaylanan ve Sofya’da imzalanması beklenen “16 + 1” işbirliği mekanizması kapsamında düşünce kuruluşu kurulmasını ele aldı. Borisov,” Çin Ulusal Bankası, farklı projeleri finanse etmek için Sofya’da kendi merkezini açarsa şaşırmayacağım” dedi.

Görüşmede Belene Nükleer Enerji Santrali projesine de değinildi. Borisov,”Benim görüşüme göre, bu onlar için politik açıdan çok karlı bir proje. Bu proje onlar için son derece jeostratejik bir öneme sahip olacak– Çin ilk kez Avrupa Birliği’nde bir enerji santrali kurmuş olacak. Bana sorarsanız eğer, bu Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’nin ziyareti sırasında açıklanabilir” diye belirtti. Başbakan, Bulgaristan’ın enerji projesinin gerçekleştirilmesine ilişkin koşulları açık olduğunu ve başlatılan stratejik yatırımcı seçilmesine ilişkin prosedürde belirtildiğini vurguladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar