Başbakan Boyko Borisov ve işveren örgütlerinin temsilcileri, enerji sektöründe köklü değişiklikler yapılması konusunda anlaştı. Başbakan, işveren örgütlerinin temsilcileri ve Meclis Enerji Komisyonu Başkanı Delyan Dobrev arasında toplantı yapıldı.

Toplantıdan sonra basına açıklamalarda bulunan Dobrev, “Başbakan Borisov’un makamında çok verimli bir toplantı yaptık. Onun başkanlığında yapılan toplantıda enerji sektöründe köklü reformlar yapılması konusunda anlaşmaya vardık” diye belirtti ve dört büyük değişiklikten bahsetti.

Birincisi, şimdiye kadar serbest piyasada satmadan elektrik için tercihli bir fiyat alan ve doğrudan Ulusal Elektrik Kurumuna (NEK) satan elektrik üreticilerini serbest piyasaya getirecek yasal değişikliklerle ilgilidir.

GERB Milletvekili, “Bunlar ısı jeneratörleri, kojenerasyon sistemleri, fabrika tesisleri, 5 megavat üzerinde elektrik üreten su elektrik santralleridir. Süre olarak Mart ayı başını belirlediğimiz yasal değişikliklerin ardından bu üreticiler enerjilerini serbest piyasa üzerinden satacaklar ve onlar, piyasa fiyatı ile farklı AB yönergeleri kapsamında bir taahhüt doğrultusundaki elektrik fiyatları arasındaki farkı dengeleyecek bir fark sözleşmesi yapacak” diye izah etti. Dobrev, bunun Bulgaristan’daki serbest elektrik piyasasındaki likiditeyi artıracağını ve bu elektriği gerçek piyasa fiyatına almamızı sağlayacağını söyledi.

İkinci önlem, gündüz kullanılan elektrik ayrı, gece kullanılan elektrik ayrı fiyat tarifesi üzerinden ücretlendirmek üzere serbest piyasada profilli elektrik sağlayacak enerji sektöründeki şirketler ile ilgilidir. Şu ana kadar, serbest piyasada 24 saat profilli elktrik sunuldu ve bundan sonra 12 saat gündüz ve 12 saat gece profilleri sunulacak. Böylece yalnızca gece elektriğe ihtiyaç duyan işletmeler, yalnızca gece fiyatına göre elektrik alabilir ve tersi de geçerlidir.

Dobrev, “Üçüncü değişiklik sözde Amerikan santrallerini ilgilendiriyor. Buna ilişkin sözleşmelerin sona erdirilmesi konusunda Avrupa Komisyonu ile iletişim sürüyor. AK ile bu görüşmeleri hızlandırmak ve böylece nispeten kısa bir sürede uzun vadeli tercihli elektrik fiyat sözleşmelerini ve zorunlu alımları sona erdirmek hükümetin angajmanı olacak. Bir anlaşmaya varıldığında bu tesisler ürettiği elektriği serbest piyasa satabilecek” diye belirtti.

Dördüncü bir değişiklik, dağıtım şirketlerinin serbest piyasada teknolojik kayıpları satın almasıdır, Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu (KEVR) tarafından düzenlenmiş bir kontenjan doğrultusunda belirli bir hacimde değil, ancak serbestçe pazarlık edilen fiyatlarla serbest piyasada ihtiyaç duydukları kadarını satın alabilmesidir.

Delyan Dobrev, toplantıyı son derece yapıcı olarak nitelendirdi ve hazırlanan değişikliklerin hane halklarını herhangi bir şekilde etkilemeden serbest elektrik piyasasını neredeyse tamamen liberalleştireceğini açıkladı.

Meclis Enerji Komisyonu Başkanı, “Bu model, bu aşamada düzenlenmiş piyasada, hane halkı pazarı için fiyatları düzenleme biçiminde değişiklikler öngörmemektedir. Aynı zamanda serbest piyasayı çok daha fazla inşa ediyor. Öyle ki, pek çok elektrik satıcısı olmasıyla iş dünyasının ve sektörün ödediği fiyatın piyasa fiyatı olduğundan emin olalım” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar