Başbakan Boyko Borisov, Zagreb ‘de Hırvatistan Başbakanı Andrei Plenkoviç ile yaptığı görüşmede, “Batı Balkanların Avrupa entegrasyonu, bölgede istikrar, barış ve refahın sağlanmasında bir araç olduğundan Bulgaristan’ın en önemli dış politika önceliklerinden biri olmaya devam edecek. Yaklaşmakta olan Hırvatistan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın başkanlığımız döneminde başlattığımız konunun sürekliliğini sağlayacağını taahhüt etmesini takdir ediyoruz” diye kaydetti. İkili, Bulgaristan Başbakanı’nın Hırvatistan’a gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında bir araya geldi.

Görüşmenin odağı, bölgede altı ülkenin Avrupa perspektifine yönelik çalışmaya devam edecek olan 2020’nin ilk yarısında yürütülecek Hırvatistan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın öncelikleri konusunda yapılan istişarelerdi. Konu, Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı tarafından AB gündeminde üst sıralara taşındı ve Avusturya, Romanya ve mevcut Finlandiya Dönem Başkanlığı tarafından da devam ettirildi. Borisov ve Plenkoviç, Batı Balkanların geleceğinin AB’de olduğu görüşünü dile getirdiler.

Borisov,” Bölgede ve AB’de ulaştırma, enerji ve dijital altyapıyı iyileştirmedikçe, Avrupa’da sosyal ve ekonomik uyum sağlamamız mümkün değil” diye kaydetti.

Bulgaristan Başbakanı, Bulgaristan ve Hırvatistan’ın AB Konseyi dönem başkanlıkları arasında AB’nin gündemindeki kilit önem arz eden konuların yanı sıra bu kadar önemli bir konu olan altyapı bağlantısı konusunda süreklilik sağlanmasını takdirle karşıladı.

Borisov,” Bölgemizden beyin göçü ile başa çıkmak özellikle önemlidir. Bu nedenle, genç insanlara yönelik olan ve ülkelerinde daha iyi çalışma ve öğrenme koşulları yaratılmasına girişimlere çok değer veriyorum” diye belirtti. Başbakan, ülkemizin yeni AB bütçesine ilişkin müzakereler, Tek Pazarı’nın derinleşmesi ve dijitalleşme, küreselleşmiş bir dünyadaki rekabet gücümüzün kalbi olan eğitim ve inovasyon yatırımları gibi Hırvatistan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın öncelikli konularına verdiği desteği belirtti.

İki ülkenin başbakanları, Bulgaristan ile Hırvatistan arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğinin derinleşmesinin yanı sıra yatırımları teşvik etme ve karşılıklı olarak yatırımcıları çekme potansiyelini ele aldı.

Bulgar ve Hırvat şirketleri arasındaki ortaklık için umut vaat eden alanlar altyapı projeleri, turizm, gıda endüstrisi, bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri, enerjidir.

Borisov,” Bölgesel altyapı projelerinde ortak çıkarları paylaşıyoruz. Bu nedenle, 8 Nolu Ulaştırma Koridoru’nun inşasının, Karadeniz’e ve daha da ötedeki Hazar bölgesi ve Orta Asya’ya alternatif bir rota oluşturacağından, Hırvatistan da dahil olmak üzere tüm bölgeye fayda sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Bulgaristan Başbakanı, iki ülkenin, enerji altyapısını güçlendirmeye ve doğal gaz arz rotalarını ve kaynaklarını çeşitlendirmeyi amaçlayan projelerin geliştirilmesine yönelik AB politikasını birlikte desteklemeleri gerektiğini vurguladı.

Borisov,” “Yunanistan-Bulgaristan doğal gaz ara bağlantı hattı projesini ve Hırvatistan’ın Kirk adasındaki LNG terminali inşa etme projesini eşit derecede önemli görüyoruz. Aynı bağlamda Bulgaristan topraklarında bir gaz dağıtım merkezi inşa etme projesi, AB’nin gaz pazarlarını Enerji Topluluğu ülkeleriyle (Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek) bağlayacak gerekli altyapıyı oluşturmayı amaçlıyor” dedi.

Borisov ve Plenkoviç, ayrıca ikili kültürel ve eğitimsel işbirliğinde artış eğilimine övgüde bulundular.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar