Başbakan Kiril Petkov, Borisov, Goranov ve Arnaudova’nın serbest bırakılmasını “Geşev’in yönetimi  altındaki Bulgaristan Cumhuriyeti Savcılığının sabote etmesi” olarak yorumladı. İçişleri Bakanı Boyko Raşkov ile düzenlediği ortak brifingde Petkov, “savcılık, yolsuzlukla suçlanan kişilere gelince bir kez daha avukat gibi davranıyor.“ dedi. Başbakan’a göre, iddianame belgeleri gizleniyor ve Avrupa Savcılığı elinde olan mevcut bilgiler göz ardı ediliyor. Petkov’a göre, soruşturma organlarının yasal yetkileri de reddediliyor ve ülkemizde yolsuzluğa karşı çalışmaya çalışan herkesin faaliyeti engelleniyor. “Hareket ettikleri ve ne yaptıkları konusunda AB düzeyinde çok net bilgiler verilecek.” diye ekledi.

İçişleri Bakanı Boyko Raşkov ise, savcılığın, İçişleri Bakanlığı’ndaki bir dairenin çalışmalarını ezmek için mümkün olan her şeyi yaptığını ve tutuklulardan herhangi birinin suç işleyip işlemediğinin muhtemelen hiçbir zaman netleştirilmeyeceğini söyledi. Raşkov’a göre, savcılık yeni başlayan ve kanıt toplamak için zamanın olmadığı bir dava hakkında sonuç çıkardı.

Dün gece eski başbakan ve GERB partisi lideri Boyko Borisov, parti üyeleri ve taraftarlarının gözü önünde “Ulusal Polis” Genel Müdürlüğü tarafından serbest bırakıldı.

Sakin görünen Borisov, kendisine yönelik bir suçlama olmadığını söyledi.

Eski maliye bakanı Vladislav Goranov ve Borisov’un PR uzmaı Sevdalina Arnaudova da serbest bırakıldılar.

Boyko Borisov’un avukatı Menko Menkov, 24 saatlik gözaltı gerekçesinde şantaj ileri sürüldüğünü, ancak hangi kişinin, ne zaman, nasıl ve ne tür sebeplerden şantaja uğradığı belirtilmiyor, diye açıkladı ve mahkeme öncesi işlemin İçişleri Bakanlığı tarafından  17 Mart’ta aciliyet koşullarında açıldığını, ancak 10 Aralık’ta yapılan bir ihbar üzere “kontrol” söz konusu olduğunuz sözlerine ekledi.

Bu ihbar için Borisov’un ifade verdiği, ihbarın ise medyalarda çıkan yazılara dayandığı belirtildi.

Göz altına alınan Borisov, Goranov ve Arnaudova’nın serbest bırakılmasından biraz sonra Sofya Şehir Savcılığı, davanın tamamının rapor edilmediğini ve ek analiz yapılacağını açıkladı.

Sofya Şehir Savcılığı’na göre, Borisov, Goranov ve Arnaudova’yı göz altı esnasında yürütülen polis operasyonunda aciliyet hipotezinin “geçerli olmadığını”, çünkü bu vaka ile ilgili durumlar önceden belli olan şeylerdir.

Bu etapta suçlama yapılmamasının sebebi de budur, çünkü suçlama olduğu zaman yasanın ihlali söz konusu olacak.

Sofya Şehir Savcılığı sözcüsü, yeni koşulların ortaya çıkması durumunda suçlama da yapılabileceğini söyledi.

BNR

Reklamlar