Başbakan Boyko Borisov, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini ve iki hıza sahip Avrupa’yı birleşik Avrupa için iki büyük tehlike olarak görüyor.

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Genel Başkanı Boyko Borisov, Helsinki’de Avrupa Halk Partisi (EPP) Kongresi’nde yaptığı konuşmada,” Brexit konusunda pek çok iş yapıldı, ancak çözülmesi gereken birkaç önemli konu daha var. Bir şekilde göçle başa çıkmayı başarmış olsak da iki hıza sahip Avrupa, AB’yi bozabilir ve bazı ülkelerdeki AB şüpheciliğini güçlendirebilir” diye kaydetti.

Borisov,”Yıllar önce dış sınırların korunması için önlem alınmadığı takdirde bunun Avrupa açısından sonuçları hakkında uyardım. Biz bunu yaptık ve Avrupa vatandaşlarının güvenliğini korumak için görevimizi yerine getirdik, ancak diğer ülkeler bunu yapmadı ve sonuçların ne olduğunu görüyorsunuz-ülkeler sarsıldı” diye vurguladı.

Borisov, Bulgaristan ve Makedonya’nın İyi Komşuluk Anlaşması’nı imzalamada yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

Başbakan,”Avrupa Halk Partisi’nin bir parçası olan GERB partisinin ve Makedonya’da Zaev’in Sosyal-Demokrat Partisi’nin böyle bir başarıyı nasıl elde edebileceği konusunda örnek olduk. Bunu yaptık, çünkü Makedonya’nın Avrupa perspektifini güvence altına almanın yolunun bu anlaşmadan geçtiğinden eminiz” diye konuştu.

Borisov, AB tarafından Bulgaristan ve Romanya’ya yönelik Schengen Bölgesi’ne katılım konusunda çifte standart uygulanmasına devam edildiğini kaydetti.

Başbakan,”Tüm Avrupa kurumları ve devlet liderleri şu anda hava yoluyla Shengen’e katılmaya hazır olduğumuzu söyledi, ancak henüz bir şey olmadı” diye ifade etti.

Borisov’un ifadelerine göre önümüzdeki AB Parlamentosu Milletvekilliği seçimlerinde EPP’nin siyasi rakipleri pek çok soru soracak, ancak EPP onların bir kısmının cevabını hala veremez durumda.

Borisov,”Bu nedenle bugünkü gibi forumlar çok değerlidir – kürsüye çıkıp herkesin önünde bir konu hakkında fikrini söyleyebilirsin ve birlikte çözüm arayışında bulunabiliriz” diye belirtti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar