Rus ve Ukraynalı heyetler Belarus’un Gomel bölgesinde müzakereleri tamamladılar.İkinci tur müzakereler öngörülüyor. Heyetler danışmalar için başkentlerine gidecek. Ukrayna heyetinden , bazı kararların çizildiğini belirttiler.BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, Rus askeri saldırısı sonucu 500 000’den fazla insan Ukrayna’yı terk etti. Çoğu Polonya’ya gitti, onu Macaristan, Moldova, Romanya ve Slovakya izledi.

Ukrayna’daki askeri çatışmanın başlamasından bu yana son birkaç gün içinde, Romanya-Bulgaristan sınırındaki Silistra-Kılıraş sınır kapısını yaklaşık 1400 kişi geçti. Çoğu Türkiye ve Yunanistan’a gidiyor. Beyannamelerinde AB ülkelerinde veya Bulgaristan’da kalacağını belirtenlerin sayısı daha az.

Ülkemizde Ukraynalı sığınmacılar için bir dizi bağış ve yardım kampanyası düzenleniyor. Bilgiler burada: https://gov.bg/bg/ukrayna

Ukrayna’daki durum hükümette gerginliğe yol açtı. Başbakan Kirill Petkov, Savunma Bakanı Stefan Yanev’in istifasını istedi. Muhabirimiz Dobromir Videv’in bildirdiğine göre, bu gece talep edilen istifadan memnun olmayanlar, Sofya’nın merkezinde “İstifa” sloganıyla protesto ettiler ve Yanev’i başbakan olmaya çağırdılar.“Rosaviatsia” ajansı, Rusya’nın hava sahasını,  Rus uçaklarına kapatmasına yanıt olarak 36 ülkeye kapattığını bildirdi.

Bahsedilen ülkeler arasında Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs, Romanya, Slovenya, Hırvatistan da var.

Rus işadamı ve milyarder Roman Abramoviç‘in  bir temsilcisi, Ukrayna’nın Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaları sona erdirmek için müzakerelere arabuluculuk teklifini kabul ettiğini doğruladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Ukrayna’nın AB üyeliği için bir başvuru imzaladı. Talep, topluluğa özel bir prosedür ile derhal katılmaktır.

BNR

Reklamlar