Tarih: 05 Ekim 2018

Çeviri: Tercume-Raziye ÇAKIR

Konu: Yeni Parti Kuruluyor…

PİK Ajansının açıklaması:

PİK ajansının Cumhurbaşkanlığı yakın çevresinden aldığı haberlere göre, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in “Birleşik Rusya” siyasi partisi örnek alınarak, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yakın çevrelerinde “Birleşik Bulgaristan” adlı yeni bir politik parti hazırlıkları üzerinde çalışmalar yoğunlaşıyor. Kaynak, “Birleşik Bulgaristan” partisinin akıl hocalarının Rumen Radev ile 6 yıl önce siyasetten çıkan Ahmet Doğan olduğunu bildirdi.

PİK Ajansı bildiriyor:

Bulgaristan’daki Rusya sevdalıları tarafından 19 Temmuz 2017 tarihinde kurulan “İvan Vazov” adlı yurtsever projenin – Yeni Cumhurbaşkanı Partisi – ardında duran kişiler:

  • Projenin gizli yüzü: Cumhurbaşkanı Rumen Radev.
  • Projenin yakın hedefi: BTK Bankasını oyan ve Belgrat’ta yaşayan, Bulgaristan’a dönemeyen bankacı Tsvetan Vasilev’i kurtarmak ve serbest kalmasını sağlamak.
  • Atılan ilk adımlar: Devlet Başkanı Rumen Radev son demeçlerinde “birleşme” sözünü birkaç defa vurguladı.
  • Girişim Komitesi: Yeni partinin ardında bilinen kişilerden oluşan bir sözüm ona İnisiyatif Komitesi bulunuyor. Üyeleri:
  • Komite Başkanı: Tarih Prof. Georgi Markov.  – 1934 yılında Bulgaristan Pomaklarının isimlerini değiştirmek amacıyla Smolyan’da (Paşmaklı) kurulan ve Çar hükümeti ve bizzat Çar tarafından desteklenen “Rodina” (Vatan) adlı faşist örgütün kurucu başkanıdır. Komünist dönemde gizli polis örgütü “DS” ajanı olarak çalışmış ve faaliyetleri açıklanmış bir kişidir.
  • Başbakan Boyko Borisov’a düşmanlığını açık olarak beyan eden, “DS” ajanı olduğu açıklanan, polis görevlisi, eski İç İşleri Bakanı Bogomil Bonev.
  • Vaktiyle Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) partisinde ayrılan ve gazeteci Nikolay Barekov’un “Sansürsüz Bulgaristan” siyasi projesine destek veren, ritmik Jimnastik eski antrenör Neşka Robeva.
  • BSP tarafından yükseltilen Cumhurbaşkanı’na sorunlar yaratabileceği için Cumhurbaşkanı Rumen Radev bu inisiyatifi resmen yönetmeyecektir. Pik açıklamalarında, son dönemde BSP Başkanı Kurneliya Ninova ile Cumhurbaşkanı arasında gerginlik yaşanmaktadır.

Gelecek yılın Mayısında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine vatandaş kotasından katılacak yeni parti Brüksel’e 1 milletvekili göndermeyi planlıyor.

21 Eylül 2019 yapılacak olan yerel seçimlerine Cumhurbaşkanı Partisinin vatandaş kotasında “Birleşik Bulgaristan” listesi olacak.

PİK açıklamalarına göre, Cumhurbaşkanı Partisi temsilcileri Hak ve Özgürlük Hareketi (DPS) yerel seçim kampanyasında yardımlaşmak için ilk temaslara başlamış bulunuyor. Ajans haberlerinde, uyumlu, Avrupa yanlısı, sol merkezci “Birleşik Bulgaristan” tipi bir siyasi oluşumla DPS arasında işbirliği tezinin Ahmet Doğan tarafından geliştirilmiştir. Radev, ise gelecek Başkanlık seçimlerinde ve meclis seçimlerinde T.C. ’deki soydaş oylarına bel bağlıyor.

PİK Ajansı.

Reklamlar