Kurtarıcı rolünde Kiril Petkov ve Asen Vasilev var.

45. ve 46. Millet Meclisinin olağan hükümet kuramamasından dolayı, Bulgaristan vatandaşları, ilk defa bir yıl içinde üçüncü kez yeni parlamento için oy kullanacak. “Protesto partileri” ve “statüko partileri” olarak adlandırılan mevcut siyasi oluşumların iktidar koalisyonu oluşturamaması, yeni bir siyasi oyuncunun ortaya çıkmasını sağladı. Eski Geçici Maliye ve Ekonomi Bakanları Asen Vasilev ve Kiril Petkov’un oluşumu, ağır yükü üstlenmeye hazır olduklarını ve yeni Millet Meclisinde değişimi getirecek koalisyon hükümetini kurmayı talep ederek, 14 Kasım’da seçimlere katılacak.

Asen Vasilev

Bulgaristan siyasetinde bir sonraki “kurtarıcılar” partisinin sadece bir projeden ibaret olup olmadığı ve misyonunu yerine getirdikten sonra kaybolup olmayacağı veya gerçekten uzun vadeli planlar yapıp yapmayacağı belirsizliğini koruyor.

Kiril Petko

Siyaset sahnesinde ilk adımlarını atan her bir oluşumun “değişim” hakkında konuşması yaygın bir durumdur, fakat Harvard mezunlarının solcu mu yoksa sağcı mı siyaset izleyeceklerine dair bir bilgi vermemektedir. Kiril Petkov’un sözlerine göre, yeni oluşum, sol hedeflere ulaşmak için sağ araçların kullanılmasına inanıyor ve dolayısıyla kesinlikle denenmiş olan popülizmi kullanacak. Yeni oluşum sol popülizm doğrultusunda BSP ve “İzpravi se BG. Nie idvame” koalisyonunun oylarını almaya çalışacak. “Еvet, Bulgaristan” partisinin eski kurucularından olan Kiril Petkov, “Demokratik Bulgaristan”dan da, hatta “İma takıv narod” ve GERB gibi popülist merkezci partilerin, hayal kırıklığına uğramış seçmenlerinden de oy almayı umuyor. Ancak bunlar sadece varsayım, cevaplar 14 Kasım’da verilecek.

Filip Stanev

Sözde “protesto partileri”nin yeni siyasi güçle diyaloğa girme eğiliminde olduklarını göstermeleri dikkat çekici. “İma takıv narod” partisinin Genel Başkan Yardımcısı Filip Stanev, yeni bir siyasi gücün ortaya çıkmasından endişe duymadıklarını söyledi. Stanev ortaklık hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu söyleyerek, “statükodan farklı bir şey” dunduğundan, yeni bir siyasi oluşumun ortaya çıkmasının olumlu olduğunu belirtti.

Hristo İvanov

“Demokratik Bulgaristan” partisi eş başkanı Hristo İvanov, “Bizim endişelenecek bir şeyimiz yok. Bizimle aynı yönde çalışan, hedeflerimizi destekleyen, seçmen

çevresini genişleten başka siyasi projelerin ortaya çıkması, bizim için sadece iyi haber olabilir” dedi.

Тома Биков

GERB partisinden Toma Bikov “Böyle bir projeden kesinlikle endişe duymuyoruz. Bizim için bu, Rumen Radev’in başarısız olan protesto partilerinden kurtulmanın ve onların yerine onların yapamadıklarını yapmaya çalışacak yeni bir oluşum getirme girişimidin” dedi.

Yeni oluşumun ardında Cumhurbaşkanlığının rolü ile ilgili olarak DPS lideri Mustafa Karadayı şunları söyledi: “ Biz hala parlamenter bir cumhuriyetiz. Siyasi çoğunluk Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ile korunmaktadır.”

Şimdiye kadar bir tek BSP, başkent dışındaki yapılarını ve personelini yeni oluşuma çekme girişimlerinin olduğuna dair gayri resmi şikayette bulundu.

Reklamlar