Üç Bulgar yöneticinin Bulgaristan’da kurdukları bir IT şirketinin üç yıl içinde dünya piyasasında cesur adımlar atması, pek inanılacak gibi bir olay gibi olmasa da 2014 yılında yüzde 100’lük büyüme kaydeden ve önceki iki yılda yüzde 180 oranında büyüyen Scale Focus şirketi, bunu yapmayı başardı. Sofya, Plovdiv ve Londra’da ofisleri bulunan şirketin yakında Almanya’da temsilciliği açılacaktır. Halihazırda çalışan sayısı 200 olan şirket, kadrosunu 500’e çıkarmayı hedef güdüyor. 2014 Stevie Uluslararası İş Ödülleri kapsamında en hızlı gelişen şirket dalında gümüş madalya sahibi olan şirketin Yürütüm Müdürü Plamen Tsekov, sadece rakamlar değil, müşteriler arasında itibar sahibi olmanın da önemli olduğunu vurguladı şirketin kuruluşunu anlattı.

“Birkaç kişi bir araya gelip yazılım hizmetleri alanında çalışacak farklı bir şirket kurmak istedik. Çok nitelikli uzmanlarla birlikte büyük bir azimle yola çıktık. Sıfırdan başlayıp çok hızlı çalışmanın nasıl bir şey olduğunu öğrendik.”

Şirketiniz ne gibi ürünler geliştiriyor ve ortaklarınız kim sorusu üzerine Plamen Tsekov şu cevabı verdi.
“Özel yazılım ürünleri geliştiriyoruz. Zor bir iş yapıyoruz, çünkü projelerde tekrarlanma diye bir şey yok, her çözüm tamamen bireysel ihtiyaçlara yöneliktir, kişiye özel diktirilen takım elbise gibi bir şeydir. 14 devlette faaliyet yürütüyoruz, fakat en değerli müşterilierimizin bazıları Bulgaristan’da bulunuyorlar. Mali hizmetler, telekomünikasyon, sigorta sektörü ve lojistik gibi bazı alanlarda ihtisaslaşmış bulunuyoruz” diyen şirket müdürü başarının anahtarı nerde saklıdır sorusunu şöyle cevapladı:

“Biz, müşetirye çok büyük önem veriyoruz. Uzmanlarımızın önerdiği çözümler, müşterilerimizin işini pekiştiriyor. Ekibin motivasyonu ve bir hedef üzerinde odaklanmış olması da yine aynı ölçüde önemli, çünkü sonuçta her şirket çalışanlardan oluşuyor.”

En iyi bilgisayar uzmanlarının Bulgaristan’da olduğunu söyleyenler olduğu gibi hazırlıklı kadronun kıt olduğunu söyleyenler de vardır. Doğru olanı hangisidir?

“İkisi de doğru değil. En iyi uzmanları ürettiğimizi söyleyip kendimizi kandırmayalım. Bu arada çok hazırlıklı kadromuz da var, fakat bütün mesele onları motive etmek ve geliştirmektir. IT bilgi teknolojileri sektöründe şu anda büyük kadro kıtlığının olduğu ortadadır. İş sektörü ve yüksek okullar arasındaki uçurumu kapatmak için üniversitelerle sıkı işbirliği içinde çalışıyoruz” diyen Plamen Tsekov, Bulgaristan’da İT sektörü için iş ortamının nasıl olduğu sorusu üzerine şunları söyledi:

Reklamlar