Avrupa Komisyonu’nun başkanı Jean-Claude Juncker, AB’nin değerlerini savunma konusunda ciddi olduğunu Rusya’ya gösterebilmesi için bir Avrupa ordusu oluşturulması gerektiğini söyledi.

Alman Die Welt gazetesine mülakat veren Juncker, NATO’nun bu konuda yetersiz kaldığını zira ittifakın önde gelen üyelerinin, Avrupa Birliği’ne üye olmadığını belirti.

Jean Claude Juncker, daha önce de bir Avrupa ordusu oluşturulması önerisinde bulunmuştu. Ancak Die Welt’e mülakatında, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetlerinin bir Avrupa ordusu yaratılmasını daha gerekli hale getirdiğini kaydetti.

AB’nin ortak bir orduyla bir üye ya da komşu ülkede barışı tehdit eden bir durum doğduğunda daha güvenli bir tepki gösterebileceğini söyleyen Juncker, bir ordunun hemen kurulamayacağına işaret etti.

Bununla birlikte Jean-Claude Juncker, böyle bir adım atılmasıyla Avrupa’nın değerlerinin korunması konusunda Rusya’ya açık bir mesaj verilmiş olacağını bildirdi.

İngiltere hükümetiyse, savunma konusunun AB kapsamında değil, ulusal bir sorumluluk olduğunu kaydederek ortak bir Avrupa ordusu oluşturulmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Ancak bu fikre Avrupa’da destek gösteren ülkeler mevcut.

Örneğin Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, kısa erimde olmasa da, gelecekte bir Avrupa ordusu kurulacağını düşündüğünü belirtti.

Reklamlar