Binlerce kişi, şifa aramak için Dambalı Tepesi’ne akın etti. İnsanlar, asırlardan beri 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede gün doğmadan önce tepeden taş kütlesinden akan suyun şifalı olduğuna ve kekeleme, tutulma, egzama ve başka hastalıkları iyileştirdiğine inanıyorlar. Şifa aramaya gelenler arasında yerlilerden başka tüm Bulgaristan’dan gelenlerin yanı sıra Türkiye ve Yunanistan’dan da gelenler vardı.

Gece tam saat 12.00’de şifa aramaya gelenler, buz gibi su dolu havuzlara atladılar. Meşe korusunda çocuk ağlamaları ve bağırmaları duyuldu. Sudan çıkınca ebeveynleri çocuklarını kurulayıp, giydirmek için yakılan ateşlerin yanına götürdüler. Ebeveynler, hastalıktan kurtulma ümidiyle çocuklarının ıslak giysilerini çeşme yanına bıraktılar.

Geceyi Dambalı Tepesi’nde geçirenler arasında bulunan Momçilgrad Belediye Başkanı Sunay Hasan, “Asırlık geleneği yerine getiriyoruz. Son yıllarda sadece Bulgaristan’dan değil, komşu ülkelerden gelen insan sayısında da artış olması geleneğin daha popüler hale geldiğini göstermektedir” diye kaydetti.

Momçilgrad Belediyesi, Dambalı’ya gelenler için mükemmel bir organizasyon yaptı, tepede nöbet tutan polis memurları, itfaiyeciler ve orman muhafaza memurları vardı. Çeşmenin bulunduğu bölge ise jeneratörle beslenen projektörlerle aydınlatıldı. Çocuklar için ekmek arası sandviç ve ayran sağlandı. Çocukların ve zor hareket eden kişilerin tepeye taşınmaları için jeep arabaları sağlandı.

Sunay Hasan,” Özellikle her yıl insanların tepeye taşınmasına jeeplerle katılan gönüllülere teşekkür etmek istiyorum” diye ifade etti. Belediye Başkanı, geleneğin normal bir şekilde uygulanmasını sağlayan ve kaza meydana gelmesine izin vermeyen itfaiye, polis ekiplerine ve orman muhafaza memurlarının şahsında temsil ettikleri devlet kurumlarına da teşekkür etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar