Ülke genelinden bilim dallarında olimpiyatlara katılan takımlar 79 madalya ve takdir belgesi ile yılı uğurluyor. Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde yıllık buluşmalarına öğrencileri tebrik etmek için Cumhurbaşkanı Rumen Radev de katıldı.

Rumen Radev olimpiyatçılara “dünya çapında Bulgaristan’ın yüzü olmalarını” diledi. Çünkü ülkemizin ilerlemesine yardımcı olacak olanlar bizzat onlardır.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev sözlerine şöyle devam etti: “Son derece zor bir alanda mücadele ederek, sizler sadece kendinizi ispatlama ve bilimin gelişmesine katkı sağlamakla kalmıyor, Bulgaristan’ın geleceği için de çalışıyor ve mücadele ediyorsunuz. Ki bu gelecekte bilim, yenikler ve dijitalleşme giderek daha fazla yer almaya başlayacak. Yabancı yatırımcıları çektiğimiz bütün olumlu faktörlerin yanı sıra en önemli teşviklerden birisi de inanılmaz başarılarınızla sizlersiniz. Çünkü 7 milyonluk bir ülkenin ABD, Rusya, Çin ve Japonya gibi devlerle ölçüşebiliyorsa bu da bu ülkenin en önemli sermaye olan yetenekli ve büyük potansiyeli olan gençlere sahip demektir.”

Mariya, Matey ve Viktor, dünyanın dört bir yanından en iyiler ile rekabet ederek kazandıkları madalyaları taşıyordu. Sofya Matematik Lisesi’nde öğrenci olan Mariya Drençeva başka bir madalya sahibinin “böyle bir olimpiyatta başarı kazanmak Everest tepesine çıkmak gibidir” sözüne katılarak şöyle diyor “Gerçekten bu aynı derecede bir zorluk ve bizler bununla benzer bir şekilde karşı karşıya geliyor ve hedeflerimiz için mücadele ediyoruz.”

Matey Petkov, Mariya Drençeva ve Viktor Baltin

Matey Petkov, Mariya Drençeva ve Viktor Baltin

Bu yıl Mariya İran’da düzenlenen Geometri Olimpiyatında altın madalya, Balkan Matematik Gençlik Olimpiyatı’nda ise bronz madalya kazandı.

Mariya Drençeva paylaşıyor: “Ben hem kendimle, hem gerçekten zor olan matematik sorunlarıyla yarıştım. Aslında zor matematik sorunları en güzelleridir ve insan bunları çözerken sonunda tatmin duygusu hissetmesi için yapması gereken şeylerin olduğunu hissediyor. Matematik mantığı ve yeni bir şey düşünmemiz ve bunun yardımı ile sorunu çözmemiz için verdiği ilham ile muhteşem bir şey.”

Dil bilimi ise dillerin ve matematiğin karşılaştığı ve sana her ikisinde de daha iyi performans sağlaman için yardımcı olan “hibrit” – karma alandır. Bu şekilde Sofya’dan Matey Petkov Dil bilimlerinin doğa bilimleri yarışmalarındaki yerini açıklamış oluyor.

Güney Kore’deki Dilbilimi Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Matey Petkov şunları paylaşıyor:

“İnsanın dil bilimi ile ilgilenmesi için çok fazla dil bilmesi gerekmiyor. Olimpiyatta katılan hiç kimsenin bilmediği dillerde 5 ödev veriliyor. Bu ise kolay, çünkü günümüzde dünya çapında 8 bin yaşayan dil mevcut. Ve bu ödevlerde örnekler ile gizli modeller bulunmalı ve dillerin mantığı çözülmeli.”

Güney Kore’de aynı olimpiyata katılan ve bronz madalya kazanan Burgaz’lı Viktor Baltin şunları paylaşıyor:

Hint dili hakkında hiçbir şey bilmiyordum ancak görevimiz bu dilde renklerin nasıl oluştuğunu çözmekti. Ve renklerin aynı renkte nesneler ile bağlantılı olduklarını anlamamız gerekiyordu. Örneğin, Hintliler siyah renge “kahve renkli” diyor, beyaz renge ise “süt rengi” diyorlar” diyor Viktor Baltin.

Matey, Viktor ve Mariya çok yakında lise eğitimlerini tamamlayacak ve büyük ihtimal eğitimlerini yabancı üniversitelerde devam etme tercihi yapacaklar. Ancak üçü de Bulgaristan’da çalışmak ve geleceklerini vatanlarında kurmak istediklerinden emin.

 

BNR

Reklamlar