Ertaş ÇAKIR

Tarih: 06 Haziran 2017

Konu:  Batı Balkanları ele geçirmeye çalışıyorlar.

Almanya Batı Balkanların ekonomik olarak kalkınması için büyük yatırımlar yapmaya hazırlanıyor. Berlin’in hazırladığı ekonomik kalkınma planı Birleşik Amerika’nın İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa için hazırladığı ve uyguladığı “Marshal “Planına  benziyor.

Bu haberi yayınlayan  Sırbistan gazetelerinden “Veçerne Novosti” /Akşam Haberleri/ diplomatik kaynaklara dayanıyor.

Almanya hükümetince hazırlanan bu plan yakında Avrupa Konseyi’nde görüşülecek ve ardından ÖZEL BATI BALKANLAR FONU oluşturulacaktır.

Bu plana “Berlin Artı”  adı verişmiştir.

Batı Balkanlara yapılacak olan yatırımların parası Avrupa Ekonomik Bölgesi’nden (AEB)gelecektir.  AEB üyeleri Avrupa Birliği ülkeleri ’ olduğu gibi İzlanda, Lichtenstein, Norveç de katılacaktır. Finansman sağlayan ülkelerden biri de İsviçre olacak ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ne el uzatacaktır.  Ayrı ayrı ülkelerin katılım payları henüz belli olmasa da, Sırbistan gazetesi, büyük ölçekli yatırımlara işaret ediyor.

Bu fikir, daha fazlası Avrupa Birliği dışında olan, Batı Balkan ülkelerini ekonomik olarak teşvik etmektir.

Bu fondan sağlanacak paralarla yeni ekonomik ilişkiler kurulacak, Sırbistan, Bosna ve Hersek, Arnavutluk ve Kosovo arasında yeni ana yollar inşa edilecektir.

Atı Balkanlara para akıtmayı düşünen Berlin, blge devletleri arasındaki politik gerginliği azaltmaya ve böylece de kendi güvenliğini de güçlendirip garanti altına almaya çalışıyor.

Şu dönemde Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosovo ve Kara Dağ arasında kül altınfa n kıvılcım saçan közler var. Bu ülkelerin bazılarında siyasi durum  güçlü sayılamaz,

Öte yandan tarihsel nedenlerle  bu ülkeler arasında devlet düzeyinde  gergin ilişkiler olduğu da dikkatiçekiyr. Bu devletlerin hepsi Avrupa yönelimli olduğunu beyan etmiş, fakat çözemedikleri sorunlar onları AB üyeliğinden uzaklaştırıyor.

***

Öte andan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jan-Klod  Yünker, Batı Balkan ülkelerini kendi başlarına bırakırsak Bosna ve Hersek, Sırbistan Cumhuriyeti, Makedonya ve Arnavutluk arasında yeniden savaş olacak, uyarısında bulundu.

İngiliz günlük gazetelerinden “Fayneyşıl Tayms”a demeç veren Yunker,  görüşmesi esnasında Başkan Trump’u Avrupa Birliği dağılırsa, Balkan devletleri arasında savaş başlayabileceği uyarısında bulundu, diye yazdı. Yünker, Batı Balkan ülkelerine AB üyeliği için açık bir yol gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

***

Bu arada, Makedonya’da sosyal demokratlar ile Arnavut Partilerinin ortak hükümet kurmasından ve Zoran Zaev’in Başbakan görevine başlanmasından sonra, Makedonya’daki gelişmeler üzerinde Rusya, Sırbistan ve Türkiye etkisi olduğunu yorumlayan Bulgar aşırı milliyetçileri. Batı Balkanlarda bir kargaşalık çıktığı halde Bulgaristan’ın Makedonya’da yaşayan “Bulgarları” kurtarmak için askeri müdahalede bulunacağını resmen açıkladı.

“İn Serbia” gazetesinin yazdığına göre, Sırbistan askeri uzmanlarından olan  Miroslav Lazanski, Sırbistan’a komşu olan devletlerden biri, ülkemize saldırı için kullanmak üzere, i hava sahasını açarsa,  Balkan ülkeleri önemli merkezlerini tahrip edecek füzelerimiz var, kullanırız dedi. Bu gözdağı Bulgaristan’adır. Çünkü 1999’da Bulgaristan hava sahasını NATO uçaklarına açmıştı.

Sözü edilen füzelerin “Şumadiya” tipi olduğu ve 12 dakikada ateşlendiği ve Çin’in “BC-2” füzeleri benzeri olduğu açıklandı.

Reklamlar