Kuzeybatı Bulgaristan’da Stara Planina /Koca Balkan/ eteklerinde bulunan Belogradçik küçük bir dağ kasabasıdır. Doğa harikası kayalarıyla ünlü kasaba, temiz havası ve çevre dostlarına güzel tatil imkanlarıyla ünlüdür. Bu muhteşem doğa harikası topraklarda unutulmaz bir haftasonu tatili geçirmenin yedi adresini sizin için derledik:

1. Belogradçik kayaları ve eski kale gezisi

Bulgaristan’n simgesi olmuş nadide yerlerden biri Belogradçik kayaları,. Taşın adeta harikalar yarattığı bu yer, dünyanın “Yeni Yedi Doğa Harikası” yarışmasında aday gösterildi. Antik kale de kaya harikaları üzerini inci boncuk gibi sarmalamış ve zengin tarihi günümüze taşımış. Kayaların tepesine gözlem noktası kuruldu ve oradan farklı similar ve görüntüleriyle değişik similar çizen kayaları görme fırsatı bulacaksınız. Kaya oluşumlarına benzerliklerine göre Haydut Velko, Madonna-Meryem Ana, Atlı, Rahipler gibi isimler veriliyor.

2.“Magura” Mağarasını ziyaret edin

Belogradçik kasabasına yakın eski duvar resimleriyle ünlü “Magura” mağarası bulunuyor. Bu duvar çizimlerinin 5-12 bin yıllık tarihi geçmişe dayandığı tahmin ediliyor. Taş devrinden avcılar, avlama sahneleri, bitkiler, hayvanlar ve eski insanların hayatından kesitler içeren bu antic resimler görülmeye değer. Mağara duvarlarında en ilginç çizimlerden biri ise, geç eneolit devrinden Yılın Güneş Takvimi resmidir. “Magura” mağarası 2500 metrelik galerileriyle Bulgaristan’ın en büyük mağaraları arasında yer alıyor.

3.Torlakların kültür ve yaşamıyla tanışın

Kuzeybatı Bulgaristan’da, Belogradçik bölgesinde kendilerine has yaşam, kültür ve eşsiz şiveleri olan bir topluluk yaşıyor- Torlaklar. Bu yerel halkın yaptığı etsiz yemekler ise dillere destan olmuş. Belogradçik yakınındaki Stakevtsi köyünde Torlaklar ”otsı” dedikleri yiyeceği size ikram edebilir. Kurutulmuş biber, salatalık, dereotu, taze sarımsaktan yapılmış salata veya “prıjeno şlöpavo” adı verdikleri soğan, peynir, un, su ve şekerden hazırladıkları lezzetli yahni de tatmaya değer.

4.Şarap tadımlarını kaçırmayın

Belogradçik şaraplarıyla da ünlü bir bölge. Yerli üzüm cinslerinin Fransız Champagne cinslerine benzer olduğunu iddia ediliyor. Doğal şampanya şarabının en iyi adresi Belogradçik, diyor uzmanlar. Turistlere özel tadımlar yapılıyor.

5. Belogradçik Kayaları üzerinde balonla uçun

Bölgede en yeni atraksiyonlardan biri de kayalar üzerinde balonla uçuş. Bir saat kadar süren balon uçuşu sabah erken saatlerde yapılıyor. Kayalar ile Kale arasındaki Markaşnitsa mevkiinden uçan balonlar, turistlere inanılmaz güzel kuşbakışı manzara keyfi sunuyor.

6. Rabişa Gölü çevresini  elektrikli bisikletle gezin

Belogradçik merkezinde elektrikli bisiklet kiralayabilirsiniz. Onunla da Rabişa Gölüne kolayca ulaşma imkanına sahip olacaksınız. Bir saat içinde göl çevresini turlayabilirsiniz. Milyonlarca yıldan beri kurumayan bu göl hala araştırılmamış bir  doğa harikasıdır.

 

7. “Vetets” Mağarasına gidin

 

Belogradçik kasabasından 14 km uzaklıkta “Venetsa” Mağarası bulunuyor. Bulgaristan’ın en güzel yer altı katedrali diye geçen bu mağara, Oreşets köyüne yakın bulunuyor.  Renkli ışıklandırması sayesinde “Venetsa” mağarası ziyaretçiler tarih ile günümüz arasında inanılmaz bir geçit ziyafeti sunuyor.

Reklamlar