Değerli dostlar,

Yatırım ve üretimin teşvik edilmesi amacıyla, imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimlerine ilişkin KDV istisnasının uygulama süresini uzatan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerinde uygulanan su ve atık su tarifesinin kamu kurum ve kuruluşlarına uygulanan tarifelere göre belirlenmesini sağlayan vb. düzenlemeler içeren 158 Sıra Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

158 Sıra Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  •  Kamulaştırmasız el atmalarda (idareler adına tescil edilmiş olmasına rağmen kamulaştırma bedelinin hak sahibine ödenemediği durumlarda) hak sahibine ödenecek bedel;  taşınmazın idare adına tescil edildiği tarihteki değeri esas alınarak, dava tarihine kadar söz konusu değer Yİ-ÜFE tablosundaki aylık değişim oranlarıyla güncellenmek suretiyle hesaplanacak.
  • Yatırım ve üretimin teşvik edilmesi amacıyla, sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimlerine ilişkin KDV istisnasının uygulama süresi 31/12/2022 tarihine kadar uzatılacak ve Cumhurbaşkanına bu uygulamanın süresini iki yıla kadar uzatabilme hususunda yetki verilecek.
  •  İlgili bakanlıklar tarafından yatırımcılara tahsis edilen kamu taşınmazları üzerinde yapılan kamping ve günübirlik turizm tesislerinin (mekanik tesis hatları ve bu hatların günübirlik tesisleri hariç) sözleşme uzatma yetkisi, 49 yıl yerine toplam 20 yıl olarak yeniden düzenlenecek.
  •  Cumhuriyet savcılarının Asliye Ceza Mahkemelerinde duruşmaya çıkmaya başlayacağı tarih 01/09/2020’ye ertelenecek.
  •  Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerinde uygulanan su ve atık su tarifesi ile yine söz konusu yerlerde 5686 sayılı Kanunda yer alan kaynaklardan elde edilen su, gaz ve buharın (akışkan) elde edilmesi, iletilmesi ve kullanılmasında uygulanan su ve atık su tarifesi kamu kurum ve kuruluşlarına uygulanan tarifelere göre belirlenecek.
  • İller Bankası genel ve özel bütçeli idareler ile il özel idareleri ve belediyeler adına yapacağı ihalelerde damga vergisinden muaf olacak.
  • Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nda görevlendirilecek öğretim üyelerine bu görevlerinden dolayı ilave ücret ödenecek.
  • Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı personeline uygulanacak mevzuat konusundaki tereddütler giderilecek.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss158.pdf

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar