Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun bu hafta tamamlanan görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştı.

Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri, TOBB, TÜRMOB’un alacaklı olduğu vergiler ve vergi cezaları, Trafik Para Cezaları, Askerlik, Seçim, Nüfus Para Cezaları, Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları, Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları, RTÜK para cezaları, öğrencilerin YURT-KUR’a olan ve vergi dairelerince takip edilen öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları yeniden yapılandırılıp, taksitlendirilebilecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile;

1-) Yapılandırmalar 30 Haziran 2016 da dahil olmak üzere öncesini kapsayacak.

2-) Kesinleşmiş kamu alacaklarının asıl tutarından vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.

 

3-) Gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilen idari para cezaları ile Kabahatler Kanunu’nun iştirak hükümleri nedeniyle kesilen idari para cezalarının %50’sinin, belirtilen süre içinde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan %50’si tahsil edilmeyecek.

 

4-) Gümrük vergisi mevzuatında gümrüklenmiş değere ilişkin idari para cezalarının %30’u, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan idari para cezalarının %50’sinin ödenmesi halind de cezaların bakiyeleri silinecek.

 

5-) Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak inceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan alacaklara yönelik başlayan başlayan vergi incelemeleriyle, takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecek.

 

6-) Düzenlemenin yayımlandığı tarih itibariyle Vergi Usul Kanunu’nun tarhiyat öncesi uzlaşma hükümlerine göre uzlaşma talebinde bulunulmuş, ancak uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış olmakla birlikte vergi ve ceza ihbarnameleri mükellefe tebliğ edilmemiş alacaklar da düzenleme kapsamında olacak.

7-) Kanunla, işletmelerde mevcut olmasına rağmen kayıtlara yansıtılmamış emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar da kayda alınıyor.

😎 Eczaneler, stoklarında kaydi olarak yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, maliyet bedeli üzerinden fatura düzenleyerek kayıtlarından çıkarabilecek.

9-) Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Mükellefler Türkiye’ye getirilen varlıklarını işletmelerine dahil edebilecek veya işletmelerinden çekebilecek.

Milletimizin bir beklentisini daha hayata geçirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Kanunun hem milletimiz hem de ülkemiz için hayırlı olmasını temenni eder, hayırlı günler dilerim.

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar