Tarih: 15 Haziran 2018

Yazan: Neriman E.Kalyoncuoğlu

Konu: Biz yasaklı bayramların çocuklarıyız.

Bayram şiirleri seçerken zorlandım bu defa. Siz yaşlılara, ana babalara seçerken hep çocukları düşündüm. Bayram şekeri verirken şiirler dinlesek onlardan veya biz onlara okusak. Bir iki dörtlük olabilir… Şiiri dinleyen annemin güzelliği gözümde… Onlar gittiler, bayramlar kaldı. Bayramlarımız, ilk ve son gün arasında ebedi. Kokusu değişiyor biraz. Güllerin bahardan bahara azdan az fark attığı misali…  Gül kokusunun çiğ yememiş halini severim…

Elimdeki, şairlerimizden 1 000 (bin) sayfa şiir. 200 ozan yazmış. Gönlü şarkı söylemeyen şiir yazamaz diyenler haklı. Hepsinde melodi var. Kimisi beklerken, kimiz uğurlarken, kalem elde Bayram anlatmış. Şair Haşim Akifov İbrahimov BAYRAMLAR demiş:

BAYRAMLAR

Uzanarak umutlarla beklerken sabahları

En mübarek duyularla gönülleri okşamak

Yüzlerdeki o tatlılık süslerken insanları

Sevilerle mutlu olur umut dolu yaşamak.

 

Coşarak bir kuş gibi göğe yükselmek dolaşmak

Ovalardan bulutlara imgelerle ulaşmak

Küçüklere sevgi, büyüklere saygı sunarken

Sevilerle mutlu olur umut dolu yaşamak.

 

Bir bereket yağmurudur, işte böyle cömert Hak

Bayramlarda mutluluğu aramızda paylaşsak

Kötülükten kıskançlıktan hırçınlıktan çok uzak

Sevilerle mutlu olur umut dolu yaşamak.

***

200 şair birer kibrit çaksa aydan görünür. BAYRAM SOHRASI kursa asır boyu konuşulur.  Kardeşlik sofraları gibi…

Şiirimizde değişen bir hava var. Bayramlarda olduğu gibi… Eskimeyen ve solmayan bir yüzyıl saklı özlerinde! Türklük kokusu. Vatan sevgisi. Sevda rengi, yaprak yaprak güzellik dallarında… Halkımız Türklüğü tanımazken, onlar Türk Türlüğünün ne olduğunu taşıdılar kentlerimize, köylerimize, gönlümüze… Onların şiirleriyle besledik ruhumuzu. Yüreklerimiz aynı hisle çarptı Bayramlarda. Kendi şiirimizi okudum, kendi ozanlarımızı dinledik, kendi şarkımızı söyledik.

Türk kokusu değişir mi? Birleşince yeni bir niteliğe sıçrama gücü gizli kokularda! Onlardaki, neden yok şairlerde? Şair kongrelerinden neden yeni bir atılım çıkmıyor? Bugün de Tuna gibi akıyor şiirimiz. Kıyısını yıkmak istemiyor. Her satırında Vatanımıza, Kimliğimize, Bayramlarımıza, geleneklerimize sahip çıkıyor.

Şairimiz Derhan Mahmu Ali 1993’te şöyle dedi:

BİZİM DORUKLAR

Evreni cennet köşesi

Özlemler memleketine götüren tüm yollar.

Kenetlense de volkanlar ruhunda

Bir anlık ömrün

Kapanmaya hazır ümit kapısından…

Son adımla bile hücum edilmesi

Hedef tutulan

Uzak doruklar

Bizim doruklar.

Yenileyebilseydik doruklarımızı ve hedeflerimizi, bayramlarımız da bir başka olurdu. Kara kayada çiçek bitme. HÖH kara kaya çıktı: Düşünüyorum: Bayramsızların mutluluğu, ya da çilelinin hakkı helal olur mu hainlere?

Bayramdır. Güzel yüzlü bir halkımız var. Konuşmak ve susmak hakkımızdır. Bayramlar küsleri unutmak içindir. İhanet edenlerin ders alması için vardır. Hain günahları af edilir mi bilinmez…

***

Kendimizi aradık ömür boyu.

Ayazma sularından derecikler, onlardan çaylar ve nehirler akıyorsa, ansiklopedilerden taşan şiir ve destanlar halkın yüreğini neden dağlamıyor? Zaman seçip, kendiliğinden ve birden bire neden alevlenmiyor! Halkın sabrı hayatın ayarı! Bayramlar yüzleşme günü.

Şu dünyada şairler şehri, şiir severler parkı yok. Olsa oraya taşınırdım. Her sabah hepsine gonca, açmış ve solmaya yüz tutmuş güllerden demet derlerdim. Hayatın anlamı renklerin kavgasında gizli!. Ne zaman başladığı bilinmeyen ve sonu olmayan bir sevişme bu. HAYAT BAYRAM OLSA! acıyı bilmeyen tatlıyı tarif edebilir miydi?

Yasaklı Bayramlar kutladık. Sesiz dua ettik. Gizlice el öptük. Pusuya durup bayramlı püse bekledik. İnsanlar hürriyeti, Bayramın Allah Evine indiğini, bayramlaşmadan kardeşlik doğduğunu, dede, nene ve ana, baba eli öptükçe dağıldığını öğrendiler? Bayramı kaybetmek hiçbir şeysiz kalmak anlamına gelirdi, anladılar. Bayramları yaşatmak için, çocuklarına BAYRAM dediler.

Sabahattin Bayram

KARABASAN

Gözlerimi yitirdim

Gözlerim kana boyandı ışık karıştığında

Doruklar düzlüğe dönüştü

Sesim sokaklarda tutsak

Gururum kamburum oldu

Gözlerimi yitirdiğim gün

 

Gözlerimi yitirdim

Issız yörüngesinde durdu yürek

Sevgilerim durakaldı karanlık pusularda

Silinince geçmişle geleceğin anlamı

Hangi dilde ağlayıp, hangi dilde güleceğim

Dostlarımı anılarda nasıl bulacağım

Bilemedim gözlerimi yitirdiğim günü.

 

Gözlerimi yitirdim

Gizemli bir boşluğa gömüldü zaman

Öz saygımın burcundan bir yıldız kaydı

Türklüğüm prangalı

Mezarda babam bile yabancı oldu bana

İzlerimi yitirdiğim gün.

 

Gözlerimi yitirdim.

Gözlerimi yitirdim

İzlerimi yitirdim

Adımı elimden aldıkları gün.

1985

Şairlerimiz halkımızın sesidir. Onurumuzdur.

Biz Bulgaristan’daki Türkler için, Bayram bir şafaktır. Bir kişinin her kişi ve her kişinin de bir kişi olduğu gündür. Bayram, birlikten güç fışkıran, hepimizi kanatlandıran ve mutluluğa uçuran gündür. Bayram acılarımızı hatırlamak istediğimiz gündür. Hepinizi bir daha kutlarım. Büyüklerimin ellerinden Çocuklarımızın gözlerinden öperim.

Paylaşınız

Reklamlar