“Altı ortak ülkenin (Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova ve Arnavutluk) AB yolunda çabalarını desteklemeye devam edeceğiz.Aancak onlar da kendi sorumluluklarını üstlenmeli ve reformları devam etmelidir.” Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani ile yapılan video konferans sonrasında düzenlenen basın toplantısında bunları söyledi.

Zaharieva, ülkemizin, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’nın askıda kalan sorunlarının ilerletmesi ve komşumuzun nefret diline son vermesi gerektiği tutumunu yineledi.

AB Konseyi Başkanlığını yürüten Almanya’nın dışişleri bakanı Heiko Maas, ‘ Avrupa entegrasyonu sürecinin sürdürülmesi için Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya ile ilgili çıkarları savunulmalıdır. AB Konseyi ikili ilişkilerle ilgili çözümler getiremez’ diye konuştu.

Cuma günü Bulgaristan, Avrupa Komisyonu’na, Bulgaristan’ın çıkarlarının korunmasını garanti etmediği için Kuzey Makedonya müzakere çerçevesini destekleyemeyeceğini bildirdi.

Bulgaristan’ın Üsküp’ün AB üyelik müzakerelerindeki pozisyonunun merkezinde, 2019 ‘dan Antlaşmanın uygulanması talebi yer alıyor.

Bulgaristan, Üsküp’ün ülkemizde sözde “Makedon azınlık” ve “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin resmi dili”, tabirini kullanılmasına son vermesinde ısrar ediyor.Çünkü bu tabir Bulgar tarafının sözde “Makedon dilinin” varlığını tanıması olarak kabul edilemez.

BNR

Reklamlar