Yambol İl Mahkemesi, Başmüftülük tarafından şehirdeki Bedestenin iadesi için açılan davanın bugünkü duruşmasını şahitlerin mahkemeye gelmemesi üzerine erteledi. yambol-bedesteni

Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 3 Ekim tarihine erteledi. Başmüftülük, sözkonusu mülkün ve atrafındaki arazinin geri verilmesini istiyor.

Yambol Bedesteni veya Kapalıçarşısı kent merkezinde yer almaktadır. Sultan II.Bayezid Han’ın Veziriazamı Atik Ali Paşa tarafından 1509 – 1510 yılları arasında yaptırılmıştır. Yambol’un en büyük yapılarından biridir. Dört kapısı ve dört kubbesi vardır. Ortasında ise daha dar beşinci bir bölüm bulunur. Bina uzun, dikdörtgen biçiminde olup, kubbeler peş peşe sıralanır. 1924 yılında dış kısmına yeni dükkânlar eklenmiştir.
Ünlü Türk gezgini Evliya Celebi 1667 yılında yazdığı gezi notlarında  bu yapıdan şu şekilde söz eder: “önemli bir çarşı vardır dört demir kapılı, ülkede türünün eşi benzeri yoktur. Değerli ürünler ve her türlü ıvır zıvır yığınları burada bulunabilir”.
93 Harbi sırasında bedesten, Osmanlı ordusunun ihtiyaçlarını karşılama amaçlı bir depo haline getirilmiştir.
1927 yılında çarşıda büyük bir onarım gerçekleştirildi. 1973 yılında, tesisin orijinal görünümüne yakın, daha modern bir şekilde restore edildi ve ayni yıl kültürel miras olarak kabul edildi.

 

Bedestenler, eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun, üstü kapalı çarşılardır.

Ajans Bg

Reklamlar