hakan çavuşoğlu ile ilgili görsel sonucuBaşbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 31 Aralık 2017’ye kadar Türkiye’ye giriş yapan Türk soylu Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşlarının uzun dönem ikametgah belgesi alabileceğini belirterek, “Yazımız hazır, imzada şu anda.” dedi.

Çavuşoğlu, Bursa’da Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Cebel Derneği Genel Kurul Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, 25 Kasım’ın “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olduğunu bildirdi.

Kadına yönelecek her türlü şiddetin karşısında olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Sorumluluk makamında her kim varsa birkaç kere düşünerek söylemesi gerekiyor. Maalesef bir siyasi parti lideri, kadına şiddeti meşrulaştıran, adeta kadına şiddetle tehdit eden bir anlayış ortaya koydu. Ondan sonra da bir geri adım ve özür de duymadık. Maalesef durum, bu. Öğretmenler Günü’nde gerçekleşen böyle bir söz, eminim ki en başta bu kişinin öğretmenlerini üzmüştür. Kısacası biraz daha eğitim şart.” diye konuştu.

Balkan ülkeleriyle her daim birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları ifade etti:

“Dava adamı gibi hareket edenlerin, düşünenlerin, nefsini bir tarafa koyanların ve bu mefkureyi kendisine şiar edinmiş adamların peşinden gideceğiz. Bulgaristan, diğer Balkan ülkelerine göre biraz farklı. Dolayısıyla bizim orada mücadele eden kurum, kişi, parti, dernek, her kim ve ne var ise onların davayı güdüp gütmediklerine bakacağız. Bizim ana eksenimiz, dava olmalı. Varlık, temel hak ve özgürlüklerin peşinden koşma mücadelesi. Eğer bir dernek, kurum, parti, davanın rotasından dışarıya çıkmışsa düşünmek ve onu o rotaya dahil etmek lazım. Dolayısıyla bizim esasen kendimize dönerek, ‘Biz ne yapmak istiyoruz, amacımız ne, şimdiye kadar geldiğimiz noktada, elde ettiğimiz başarılarla belli bir yerlerde rol ve görev almış insanlar, bu dava için elini taşın altına koymuş mu, bu davayı kendi davası olarak görmüş mü, elinde imkan ve fırsatlar varken bunları değerlendirmiş mi?’ gibi soruların cevaplarına bakmamız lazım. Kuru kuruya ‘Ben varım, başkası olmasın.’ diye bir yaklaşım tarzı, bizi istediğimiz sonuca götürmeyecektir.”

– “Devlet ve millet kaynaşmasını temin etmek için politika”

Çavuşoğlu, birlik ve beraberliğin Türkiye’de temin edilmesi halinde Balkan ülkelerindekilerin de kendilerini düzeltme gereği hissedeceğini, onun için kenetlenmek gerektiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı genelge kapsamında, Bulgaristan’daki bir soydaşın Edirne’deki SGK İl Müdürlüğüne gelerek kaydını yaptırabileceğine ve ayda 53 lirayla tedavi olmaya devam edeceğine dikkati çekti.

Sahada yaşanan sıkıntıların münferit hadiseler olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Kendini bilmezlerin, temsil ettiği makamın ne anlama geldiğinin ya da karşısındaki insanın hangi badirelerden geçerek, burada bulunduğunun farkına varmayan, bunu idrak etmeyen arkadaşların davranışlarından dolayı bir rencide durumu söz konusuysa bunu telafi etmek bize düşer. Çünkü biz, AK Parti olarak 2002’de iktidara geldiğimiz tarihten itibaren, devlet ve millet kaynaşmasını temin etmek için politikalar gerçekleştirdik. Bu da nasıl olacak? Bir kişi, millet-devlet nezdindeki bir kurum veya kişiye, bir memur veya görevlinin yanına gittiği zaman bir mahkeme duvarıyla karşılaşmayacak. Güler yüzlü, ona hizmet eden bir anlayışla yaklaşım gösterilecek. Eğer bu konuda gerçekten böyle davranış gösterenler varsa oraya neşter vurmak da bizim görevimiz. Bu noktada gereken yapılacaktır.”

– “Önemli bir ivme yakaladık”

Uzun dönemli ikametgahla ilgili birtakım hususların gündemde olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, şu görüşlere yer verdi:

“Şu anda müsteşar bey imzaladı. Biraz evvel görüştük, henüz bakanımızın imzası gerçekleşmemiş. 31 Aralık 2017’ye kadar Türkiye’ye giriş yapmış olan Türk soylu Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşları uzun dönem ikametgah belgesi alabilecek. Yazımız hazır, imzada şu anda. İnşallah bir aksilik olmazsa birkaç gün içinde onu da size ulaştıracağız. Bizim bakış açımız, her daim insana, halka, hakka hizmet olmuştur. Bakış açımız, kişinin geldiği yer, dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun bu ülkede kendisini birinci sınıf vatandaş hissetmesi gerektiğiyle ilgili bir yaklaşım olmuştur. Şu ana kadar atmış olduğumuz adımlar, yaptığımız işlemlerle bu noktada önemli bir ivme yakaladık.”

Çavuşoğlu, Balkanlarda barışın sağlanmasının önemine değinerek, “Balkanlarda barışı sağlamadığınız sürece küresel barışı sağlayamazsınız. Şunu unutmayınız ki iki dünya savaşının ateşinin yakıldığı, kıvılcımının çakıldığı yer, Balkanlardır. Balkanlardaki huzur ve barış ortamı, eğer zayi olursa bu, bütün dünya için büyük bir tehdit olur. Bizim bakış açımız, bütün kardeşlerimizin orada insanca ve birinci sınıf vatandaş olarak yaşamaları ve gerekli itibarı görmeleridir.” ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, son torba yasada Vakıflar Genel Müdürlüğünün bir yasasının yer aldığını belirterek, şunları kaydetti: 

“Şimdi cumhurbaşkanımızın imzasında. Benim de bu makamdaki ilk icraatım.

Yurt dışında yaşayıp Türkiye’de işi olmadığı halde oradaki üniversitelerde, liselerde okuyan öğrencilere vakıflar bütçesinden burs vereceğiz. Buraya gelmesi gerekmeyecek, orada okuyacak. Orada okusa da biz ona vereceğiz. Dolayısıyla müsterih olun. Biz bu bölgeyle hemhal olmaya devam edeceğiz ve asla oraları yalnız bırakmayacağız. Daha da iyi olacak.”

Reklamlar