Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Boyko Borisov, Bakanlar Kurulu’na bağlı Milli Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Borisov, milli güvenlik kurumlarının başkanları, Başsavcı ve bakanların bir bölümü ile Yeni Zelanda ve Hollanda’daki terör eylemlerinden sonra durumu ele aldı.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 15 Mart 2019 Cuma günü cuma namazı sırasında 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği iki camiye yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. Terör saldırısına ilişkin sosyal medyada yer alan görüntülerde teröristlere ait olduğu öne sürülen silahların üzerinde geçmişte Osmanlı İmparatorluğu’na karşı yapılan müharebelere ilişkin Kiril ve Latin alfabesiyle yazılı yazılarla dolu olduğu görüldü. Bu muharebelerin ikisi -1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında yaşanan Şıpka Geçidi Muharebeleri ve 1913 Bolayır Muharebesi, Bulgaristan ile ilgilidir. Bunun ardından Bulgaristan Başsavcısı Sotir Tsatsarov, düzenlediği basın toplantısında katliamı gerçekleştiren teröristin geçen yıl Kasım ayında Bulgaristan’ı ziyaret ettiğini açıkladı.

Bu haftanın başında bir Türkün, Hollanda’nın Utrecht kentinde bir tramvayda açtığı ateş sonucu 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

Milli Güvenlik Konseyi toplantısında Yeni Zelanda’daki terörist saldırının bireysel bir eylem olduğu sonucuna varıldı. Tutuklanan teroristin, ülkemizi ziyareti sırasında Bulgarlar ile temaslarda bulunduğuna dair bir kanıt olmadığı kaydedildi. Bundan başka İçişleri Bakanlığı ve istihbarat servislerinin, yabancı ortaklarından gelen tüm bilgileri kontrol etmeye devam ettiği anlaşıldı.

Milli Güvenlik Konseyi toplantısında Doğu Akdeniz’de halihazırda uygulanan enerji projeleri konusu ortaya atıldı. Bulgaristan’ın bu alandaki ulusal çıkarları ele alındı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar