Banka İflas Kanunu’ndaki değişiklikler, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Değişiklikler, birinci dereceden risk taşıyan imtiyazsız teminatsız kredi alacaklı sınıfı oluşturulmasını öngörüyor. Bu alacaklı sınıfının kredi notu, birincil sermaye benzeri kredi ve ikincil sermaye benzeri kredi kartı borcu olanlarınkinden daha yüksek ve başka kredi kartı borcu olanlarınkinden daha düşük olması gerekir.

Amaç, bankalar ve yatırım firmaları ve yatırımcılar için hukuki kesinlik sağlamaktır. Değişikliklerin kabul edilmesiyle alacaklıların, mütevelli tarafından kabul edilen alacaklar listesine yazılmasına ilişkin öneri de onaylandı.

Değişikliklerin bir kısmı, iflas maliyetlerinin sınırlandırılması ile de ilgilidir. Devlet ücreti alınmadığı mahkeme davalarında kimlerin taraf olduğu belirtilerek netlik kazandırılıyor.

Alacaklı, iflas davası açılması kararı alınmadan önce borçlunun mallarına el konulması hakkı kazandıysa, ancak borçlunun mallarına el konulması hakkı kazandığı sırada iflasın gerçekleştiğini veya iflas davasının açıldığının farkında olduğu itiraz davalarında devlet ücreti alınmayacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar