BGSAM

The Insider – tercüme.

Karadağ’daki darbe denemesinden sonra Rusların gizemli Generali Reşetnikov’un kimliği gün ışığına çıktı.

Rus yanlısı Bulgar Generali Rumen Radev’ın Cumhurbaşkanı seçimlerini kazanmasından sonra, Rusya’nın Bulgaristan süreçlerini denetim altında tutma yeltenişleri giderek daha hissedilir oldu. Görüldüğü üzere, Kremlin’e yakın olan güçler Balkan devletlerinde Rusofil topluluklar oluşturmaya ağırlık verdiler. Yerlileri İslav ve Ortodoks bayrağı altında toplama şeması uygulamaya koyuldu. Orduya paralel örgütler oluşturuyor. Avrupa ve Atlantik siyasi değerlerinden vazgeçip Putin’in Avrupa Asya modelinin kabul edilmesi gereği propaganda ediliyor. Kazak çeteleri örgütlüyorlar. Bu yönelimi dayatanlar da Rus General Reşetnikov, milyoner Molofeev, Sergey Jeleznyak ve başkalarıdır.

Karadağ’da askeri darbe denemesinin boşa çıkarılmasıyla Balkanlara yerleştirilmeye çalışılan  “Yeni Rusya” modelinin suya düşürülüşünü gördük. Karadağ Yüksek Mahkemesinde Baş Savcı Milivoy Katniç anlatıyor. Bir grup “Rus milliyetçi” başbakan Milo Cukanoviç’i öldürmeye teşebbüs etti. Muhalefetin meclisi ele geçirmek için yaptığı saldırıya yardım ettiler.  Baş Savcılık bilgilerine göre, Karadağ, Sırbistan ve Romanya’da oluşturulmuş bu grup, Ruslar tarafından planlanan bir terör saldırısını birlikte gerçekleştirecekti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in basın sekreteri Dimitriy Peskov, “Rusya’nın bu gruba resmi ilişkisi yoktur” diyerek bu varsayımı resmen doğrulamış oldu.

Bu darbe denemesinin örgütleyicileri!

Yakın zamana kadar Sırbistan jandarması başkomutanı görevinde olan ve cinai gruplarla yakın bağlarda bulunduğu tespit edilince görevinden uzaklaştırılan Bratislav Dinkiç birkaç ay önce “Sırbistan Yurtsever Hareketi” adı altında bir örgüt kurdu. NATO düşmanı ve Sırbistan’ın Rus yanlışı siyaset izlemesi taraftarı olduğunu ortaya koydu. 2016’nın Mayısında o Moskova’daydı. “Savaşçı yoldaşlarla” görüşmelerde bulundu. “Birleşik Rusya” sivil toplum örgütlerinin Danışma Konseyi Başkan Yardımcısı Yuriy Matsulenko’nun elinden övgü plaketi aldı.

Sırp Kurtlar” gibi bir radikal hareketin kurucusu olan Aleksandır Sinceliç Doğu Ukrayna’da savaştı. Hakkında terörist biri olarak arama kararı var. O, “Sırp Kurtlar” radyosunun sahibidir. Kosova’da ve işgal altındaki diğer topraklarda anlaşılması kaydıyla  “Sırp çıkarlarını savunmak amacıyla” o bu örgütü 2008’de kurdu. “Kurtları” bir partide toplamak ve son hedefte “birleşik, güçlü ve bağımsız Sırbistan” kurmak onun ana hedefidir.

Rus izi:

Sırbistan Başbakanı Aleksandır Vuçiç’in ağzından çıkmayan, fakat etrafta dolaşan, Rusya vatandaşlarının Sırbistan’dan çıkarılması gibi iddialarla ilgili Rusya Dış İşleri Bakanlığı artık resmen yalanlama yaptı. Öte yandan, Vuçiç, Sırbistan toplarlarında görülen askeri darbe hazırlıklarında “yabancı faktör” kullanıldığını kendisi söyledi.

Son aylarda Karadağ konusunda beyan veren Rusların baş sözcüsü “Birleşik Rusya” liderlerinden Sergey Jeleznik’tir.  Moskova’da “cephe” liderlerini karşılarken o kendilerini Karadağ muhalefetini birleştirmeye davet etti. Bu yılın baharında Jeleznyak birkaç muhalefet partisi ile bildiri imzalayarak bölgede “Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Bosna ve Her sek’in da katılacağı bir egemen, tarafsız devletler”  grubu oluşturma çağrısında bulundu. Seçimlerden sonra Jeleznyak Karadağ muhalefetinin seçim sonuçlarını tanımama çağrısını destekledi. Bu güçler bu yıl Karadağ sorununa şu ya da bu ölçüde ilişkin 20 bildiri yayınladılar.

Karadağ ile direk bağlantılı bulunan başka bir resmi kişi ise, 1976 ile 2009 arasında Rusya dış istihbarında görevli olan Rus Generali Leonid Reşetnikov’tur. “Balkanların valisi” adıyla ünlü olan bu casus, bölgedeki Rus dış siyaseti müelliflerinden biridir.

Son yıllarda Rusya’nın Balkan bölgesindeki aktifliğinin kat kat artması, özellikle Rusya Stratejik Araştırma Enstitüsü Belgrat Şubesinin açılmasından sonra,  bu Rus generalin etkinlikleriyle sımsıkı bağlıdır. Enstitü yöneticileri konuşmalarında “Balkanlarda savaşların sona ermediğini” Balkan ülkeleri sınırlarının dış güçler tarafından Rusya halkının bölündüğü gibi parçalanan Sırp halkı aleyhinde dayatıldığını vurgulamaya devam diyorlar. Şu gerçek hepiniz için ilginç olabilir. Karadağ askeri darbe denemesinin suya düşmesinden sonra Rusya lideri V. Putin, General Reşetynikov’u Stratejik Araştırma Enstitüsü Müdürü görevinden uzaklaştırmıştır.

Reşetnikov çok aktif propaganda yapıyordu:

Orgeneral Reşetnikov, Karadağ NATO’ya üye olursa temeline dayanarak çok karamsar tablolar çiziyor ülkenin geleceğini tehlikede gördüğünü iddia ederek propaganda yapıyordu.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinde önemli rol oynayan, Ortodoks milyoner Konstantin Malofeev’in imtiyazında olan “Tsarigrad” TV programında konuşan Reşetnikov, Başbakan Cukanoviç hükümeti iktidardan uzaklaştırılmadığı taktirde, Karadağ’ın önümüzdeki bir iki ay içinde hendekten çukura devrileceğini söyledi.

Seçim sonuçları üzerinde sahtekârlık yapılmazsa seçimleri muhalefetin kazanacağını” iddia eden Malofeev TV programı, Karadağ’ın Rusya “düşmanları” arasında yer aldığını, bu nedenle okkalı bir “şamar” hak ettiğini tekrarladı.

Karadağ’ın yasal hükümetine ve ülkenin “Demokratik Cephesi”ne karşı en saldırgan propagandayı “Tsarigrad” TV yaparken,  Cukanov’un Batı yanlısı siyasetini hırpalamaya çalışan ikinci güç ise, bir devlet şirketi olan “Rasiya sevodnya” (Rusya Bugün)  imtiyazında olan, “Sputnik” yayınlarıdır. Bu arada Rusya resmi haber ajansı TASS, adını söylemediği bir haber ajansını kaynak göstererek, seçim arifesinde, seçimlere hile karışabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Doğu Ukrayna’da etkin olan ordu güçlerine paralel saldırılarda bulunan, Malofeev tarafından finanse edilen asi güçler gibi bir örgütlenmenin Balkan ülkelerinde de aynı kişi tarafından mali destek gördüğü açıklandı. Karadağ’da bu güçlerden ilk defa geçen yılın baharında söz edildi.

O zaman bu asilerin hareketlenmesine, “köktendinci siyasi elit arasında et otoritesi olduğu bilinen”  Karadağ ve Deniz kıyısı Papazı Amfilohiy (Radoviç) dua etti.

Karadağ’da Papaz Anfilohiy hakkında “Papaz Cüppeli Savaşçı” dendiğine rastlanır. Bu papaz, büyük Sırp şovenizmi taraftarı olup, Karadağ’ın devlet kimliğini reddettiği gibi Avrupa’nın bütünleşmesine de karşı çıkıyor. Papaz Anfilohiy Kuzey Atlantik Pakttı hakkında terör örgütü değimini kullanırken, Karadağlıların hiçbir koşulda ve surette NATO’ya üye olmamaları için dua ediyor.

Balkanlardaki “Yeni Rusya” kuruculuğuna yardım edenler.

Balkanlar’da Rusya etkisinin tırmanması bölgede ciddi tartışmalara neden oluyor.

Gizli oluşturulan Rusçu yapılanma, somut ödevleri belli olmayan, malı kaynakları hatta bir çok kez adresleri bilinmeyen “dost” partilerle ve geleneksel gerici örgütlerle bağlarını güçlendirmeye çalışıyor.

Sanki bu ilişkiler Kilise kanallarından ve bölgeye yerleşmiş değişik Rus örgütlerinin şubelerinin yardımıyla gelişip yayılıyor. Belgrat’taki Avrupa ve Asya Araştırma Merkezi 2016 yılının başında yayınladığı bir raporda, bazıları Batı dünyasına karşı, liberal dünya görüşü aleyhinde, milliyetçi siyaset yürüterek bölgesel etkinlikler gösteren 100 fazla örgütün isimlerini açıkladı.

Bu örgütler bölgedeki yaşamın demokratik niteliğini ve insan haklarını gözden düşürdükleri gibi çok etnikli yaşam tarzını ve devletin laik biçimini lanetleyen birbirine benzer siyaset çizgisinde buluşuyorlar. Bu örgütlerin ileri gelenleri, Sırp Ortodoks Kilisesi’ndeki tutucu çevrelere ve geleneksel milliyetçi elitten güç alarak, tarihsel benzerlik ve yakınlıktan, Ortodoks din değerlerini aşılamaya çalışıyorlar.

Avrupa ile bütünleşmeye karşı olan ve Ortodoks Monarşi rejimi kurmak isteyen, Rusya ile sımsıkı bağlı olan “Sırp Siması” bu 100 örgütten biridir. 2012 yılında Belgrat Anayasa Mahkemesi “Sima”yı yasakladı.  Sırbistan İç İşleri Bakanlığı ise “klerikal (dinerkçi)  faşist örgüt” nitelemesini yaptı. “Sırp Siması” eşcinsel evlilik yapanları rahatsız ediyor, onların dünya görüşüne uygun davranışlarda bulunmayan ressamların sergilerini ve aktrislerin oyunlarını dağıtıyorlar.

Sırp Siması” lideri Mladen Obradoviç, yakın geçmişte Moskova’yı ve Güney Osetya’yı ziyaret etti ve Orgeneral Leonid Reşetnikov tarafından yönetilen Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün düzenlediği bir konferansa katıldı. Bu bölgede Rusya ile sıkı işbirliği halinde olan “Kazak” örgütler ve “Gece Kurtları” olarak ün salan motorlu dolaşan grupların sayısı büyüktür.

Gece Kurtları”  geçen yüzyıl Sırbistan’da savaşlara karılan güçler arasından seçilmiştir. Gece savaşlarında deneyimli kişilerdir. Bu kişiler dine bağlılıklarını devamlı vurgulamakla birlikte, değişik sözüm ona “yurtsever” örgütlere de katılıyorlar.

Bu yılın Eylül ayında “Gece Kurtları” Karadağ’ın Kotor sahil şehrine toplandılar. “Balkan Kazak Ordusu” kurma girişiminde bulundular. Bu ordunun başına Ukrayna ve Moldova arasında bulunan Pridnestrovie, Abhazya ve Bosna Savaşlarına katılan ve birçok insanın kanını döken Viktor Zaplatin geçirilmek istendi. Bu ordunun komuta kademesine Bosna’da savaşmış ve katliamlara karışmış İgor Strelkov “Girkin) alınmıştır. Şu anda Zaplatin Doğu Ukrayna’nın Donbas Bölgesindeki güçlerin Balkanlar “yetkili temsilcisi” görevine atanmıştır. Daha önce sözüm ona Lugans Halk Cumhuriyeti sınır askerileri komutan yardımcısıydı.

Gece Kurtlarını” sık sık olmak üzere siyaset ve diplomatik temsilcilerle birlikte, Rus diplomatları ve milliyetçilerle birlikte görebilirsiniz.

Gece Kurtları” ve “Kazaklar” etkinliklerini Rus devlet mülkü olan, Belgrat’taki “Rus Yurdu”nda düzenliyor. Bu yılın Şubat ayında Sırp gaziler ve gönüllülerini tanıtma toplantısında yaptığı konuşmada, İslav değerleri için ve sözüm ona “Batı’nın biriken değerlerine” karşı verilen mücadelede Balkanların her zaman ön saflarda yer aldığına işaret etti.

Karadağ başkenti Podgoritsa’daki askeri darbe denemeleri hükümet güçleri tarafından suya düşürülmeseydi, yukarıda adları geçen aşırı milliyetçi örgütlerin, bu küçük memlekette “Yeni Rusya” örneği bir devletçikte buluştuğuna tanık olacaktık. Ne var ki, onların sinsi planlarının gerçekleşmesine Karadağ özel kuvvetleriyle birlikte Sırp silahlı güçleri de engel olabildi.

Reklamlar