TRT-HD’den dev belgesel: Drina Köprüsü: Türk Spor Tarihine Damgasını Vurmuş Balkan Kökenli Sporcular ve Yakın Tarihimizin Bir Öyküsü…trthd
Drina Köprüsü: Yakın Tarihimizin Bir Öyküsü…

TRT-HD tarafından yapılan ve kısa bir süre sonra yayımlanmaya başlanacak olan “Drina Köprüsü” Belgeselinde, Türk Spor Tarihine damgasını vurmuş; genç kuşaklar açısından “iz” bırakmış; sporseverlerin bir dönem idolü haline gelmiş; Balkan kökenli sporcuların sportif yaşamlarının öyküsü üzerinden, Osmanlı’dan bugüne geçerli tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan Balkan coğrafyasının yakın dönemdeki öyküsü de anlatılmaktadır.

Kariyerinin Zirvesinde Türkiye’yi seçenler ya da Zirveye Türkiye’de Erişenler…

• “Drina Köprüsü” Belgeselinde, her birinin toplumsal hafızamızda ayrı bir yeri olan, ülkemizin önde gelen kulüplerinde forma giyen, ter döken, kimileri antrenör ve spor yorumcusu olarak da hizmet veren, dahası, Olimpiyatlarda, uluslar arası müsabakalarda ay yıldızlı formayla büyük başarılar elde eden; kariyerlerinin zirvesinde Türkiye’yi seçen ya da zirveye Türkiye’de yükselen onlarca sporcunun öyküsü işlenmiştir. Bu belgeselde,Ali Şen, Elvir Boliç,Georgehe Hagi,Mirsat Kovaçeviç,Naim Süleymanoğlu,Zoran Mirkoviç;Zoran ,Nevriye Yılmaz,Neriman Özsoy,Simoviç, Cevat Prekazi, Şeker Begoviç, Harun Erdenay, Tarık Hodziç ve daha nice sporcu ve spor adamının öyküsünü izleyebileceksiniz.

Dev Belgesel: 5 Ülkede Yapılan Çekimler, onlarca bilim insanı ve yazardan görüşler:

“Drina Köprüsü” Belgeselinin yapımı için, başta Türkiye’miz olmak üzere çok sayıda ülkede, mahallinde, yerinde çekimler yapılmıştır. Bu ülkeler; Bulgaristan, Makedonya, Belgrad, Bosna-Hersek ve Karadağ’dır. Çekimlerin yapılacağı yerler konusunda ve çekimler sırasında aralarında, Prof.Dr. Hasan Ünal-Siyaset Bilimci, Prof.Dr. Tanıl Bora-Sosyolog, Prof.Dr. Gjorgiev Dragi-Tarihçi-Makedonya gibi bilim insanlarının ve Ali Ece, Uğur Meleke, Branko Vlijisic-Karadağ, Zlotka Klanski-Makedonya, Seid Tefterijova-Bosna Hersek, gibi spor yazaralarının görüş, öneri ve arşivlerinden yararlanılmıştır.

TRT-HD ve TRT Belgesel Ekibinin Tam Mesaisi ve İş Birliğiyle:

TRT Belgesel tarihinin belki de en önemli yapıtlarından birini teşkil edecek “Drina Köprüsü” Belgeseli için projenin isim ve öncüsü, TRT-HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök’ün yönetiminde ve yönlendiriciliğinde, TRT-HD ve TRT Belgesel Programlar Müdürlüğünden uzman bir takım oluşturulmuştur ve bu ekip aylar boyunca ve gece-gündüz süren çalışmaların sonucunda, Drina Köprüsü Belgeseli’ni izleyicilerimizin beğenisine sunulmak üzere hazırlamıştır. Belgeselin Çekim Ekibinde: Genel Koordinatör Kürşat Özkök, Zeynep Keçeciler-Yönetmen, Zeynep Keçeciler ve Mahmut Yalav-Yapımcılar, Sezai Zabun ve Sabri Avcı- Görüntü Yönetmenleri, Nuri Leblebici-Kurgu, Uran Aydın- Kaynak Metin Yazarı Turan Aydın, Göknur Birincioğlu-Metin Yazarı, olarak yer almış; müzikleri ise Zlatko Origanksi yapmıştır.

30’ar Dakikalık 5 Bölüm Halinde Yayınlanacaktır…

“Drina Köprüsü” Belgeseli Birinci Bölüm 1 Aralık Pazar Saat 20.30’da…
“Drina Köprüsü” Balkanların Hüzünlü Öyküsü belgeselimizin, birinci bölümü 1 Aralık Perşembe Saat 20.30’da yayına girecek. Haftada bir olmak üzere her biri 30 dakikalık bölümler, 5 bölüm halinde TRT-HD ekranlarından yayınlanacaktır. Aynı gün TRT ANADOLU kanalından saat 22:30’da yayınlanacak, TRT SPOR kanalında 6 Aralık Cuma günü saat 21:30’da ilk bölümü yayına girecektir. Bir birinden ilginç sportif yaşam öykülerinin işlendiği, bununla birlikte, yüzlerce yıl Osmanlı toprağı olan Balkanların son dönemde yaşadığı trajedilerden de kesitlerin yer aldığı, belgesel, spor temalı olsa da arka planında; tarihi, kültürel, toplumsal konuların da yer aldığı bir yapım. Bu niteliği ve içeriğiyle, “Drina Köprüsü” belgeselimiz, kısa süre içinde yurt dışından talep alabilecek ve çeşitli televizyon kuruluşları tarafından yabancı dillerde de yayınlanma potansiyeline sahip bir belgesel.

HD ses ve görüntü kalitesiyle
“Drina Köprüsü”nü TRT-HD ekranlarında izlemeye davetlisiniz…

Not: “Drina Köprüsü”nün tarihteki yeri:
Halen Sırbistan toprakları içinde Vişegrad’da bulunan Drina nehri üzerindeki Drina Köprüsünü, Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük Sadrazamlarından biri olan Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Köprünün bulunduğu yerleşim yerine Saraybosna’dan birkaç saatlik yolculuk ve çok sayıda tünellerden geçilerek ulaşılabilir.
Drina nehri “ağlayan nehir” olarak da tanımlanır. Nitekim Balkanları kasıp kavuran iç savaş ve çatışmalarda da çok dramatik olayların bu civarda cereyan ettiği bilinmektedir. Tarihi önemdedir.

Öte yandan, İvo Andriç adlı yazarın, 1942 Temmuz- 1943 Aralık tarihleri arasında bu köprü üzerine yazığı ve 1945’te Belgrad’da yayınlanmış bir romanı da bulunmaktadır.

-TRT HD kanalı nasıl izlenebilir?-
TRT HD;
Türksat 3A uydusunda şifresiz olarak, Frekansı 11041 MHz dikey (V) SR: 8400,FEC:3/4 // Digitürk 333. Kanalda // D -Smart 66. kanalda // Kablolu TV Teledünya 6. kanalda // TT net Tivibu 302.kanalda// Web www.trt.net.tr ve mobil uygulamalar dan izlenebilir.

TRT-HD 1 Aralık Pazar günü Saat:20.30

TRT -ANADOLU 1 Aralık Pazar günü Saat:22.30

TRT-SPOR 6 Aralık Cuma 21.30

 

Kırcaali Haber

Reklamlar