Arnavutluk’un başkenti Tiran’da “Manevi ve Sosyal Sorunların Çözümünde Dinin ve Din Adamlarının Rolü” ana temalı 6’ncı Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı sonuç bildirgesiyle sona erdi.
balkan-diyanet-isleri-baskanlari
Bildirgede, Myanmar’da Müslümanların yaşadıkları katliamlar kınanırken, Sırbistan’ın Sancak bölgesinde devam eden müftü sorununun da çözümü konusunda adım atılması istendi.

12 Balkan ülkesinin katıldığı toplantının sonuç bildirgesinde, barış ve hoşgörü dini olan İslam’ın terörle yan yana getirilmesi ve özdeşleştirilmesinin kabul edilemeyeceği belirtildi.

Bildirgede, son aylarda başta Myanmar olmak üzere bazı ülkelerde, Müslümanlara ve ibadethanelere yapılan saldırılar ile din görevlilerinin öldürülmesi kınandı.

Sonuç bildirgesinde, İslam’ın asırlar öncesi gerçekleştirdiği hoşgörü ortamının toplumların mutluluklarına vesile olduğunun toplumlara bir kez daha hatırlatılmasının önemine dikkati çekildi.

Ayrıca, Balkan ülkelerindeki Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin asırlar önce olduğu gibi bugün de birlik, beraberlik ve hoşgörü içinde yaşamaları temmenisinde bulunuldu.

Sırbistan’ın Sancak bölgesinde devam eden müftü sorununa çözüm getirilmesinin de istendiği bildirgede, “Birlikte barış, huzur ve mutluluk içerisinde yaşamayı önemsiyor ve öneriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Reklamlar