2014 yılı başından beri Balçık’ta “Dvoretsa” Sarayı turistik kompleksini yerli ve yabancı yüz binden fazla kişi ziyaret etti. Dik ve taşlı tepelerine, beyaz güvercin gibi konmuş evleriyle ünlü Karadeniz kasabamız, yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği tatil köyleri arasında yer alıyor. Yaz sezonu dışında da, burası hep canlı. Kent, farklı kültürel etkinliklere evsahipliği yapıyor.

balcik-cami-ve-kilise

Dvorestsa- Saray kompleksi zaten tek başına eşsiz bir mimari şaheser sayılır. İtalyan mimarlar Amerigo ve Avgustino tarafından inşa edilen rezidans, Romanya Kraliçesi Mariya Edinburgska’nın 20. asır başında yazlık konutu olarak yapılır. Bulgaristan’ın bu Kuzeydoğu illeri o zaman Romanya topraklarına aitmiş. Muhteşem yapının inşasına 1924 yılında başlanır 1934 yılında sona erer.

Снимка

Mimarisinde eski Bulgar tarzı, Gotik, Oriental, Osmanlı, Moritanya tarzlarının sentezi bulunur. Saraya bağlı Botanik bahçe ise, Romanya işgalinden kurtulduktan sonra kurulur. Botanik bahçeyi ordinaryüs Daki Yordanov açar. Sofya Üniversitesi’nde dönemin rektörü Yordanov, kurduğu bahçeyle, Balçık kasabasının en çok ziyaret edilen merkezini de  oluşturmuş oluyor.

Снимка

Yıl başında Saray kompleksi Bulgaristan, Romanya, Rusya, Almanya, Polonya, İsrail ve İskandinav ülşkelerinden çok sayıda turist tarafından ziyaret edilir. Dvoretsa tesisi, Çin, Japonya, Avustralya gibi ekzotik ülkelerden de konuklar karşılıyor.Sarayda, Romen kraliçenin bahçesinde bulunan taş taht da, turistlerin fotoğraf çektirdikleri yerdir. 2. asırdan olan taş taht, kültürel ve mimari anıt statüsüne sahip. Kraliçe bu tahtı Floransa’dan getirtir.

Снимка

Bulgarlar ve yabancılar Gümüş Pınara para atmayı da ihmal etmiyor. Hem dilek için, hem yeniden bu saraya geri dönmek için böyle bir adet var. 18. asırda yerli halkın kullandığı pınar, kristal gibi temiz, berrak ve her zaman soğuk olan suyundan dolayı Gümüş Pınar adını alır.

Kraliçe Mariya Sarayı sadece Kuzey Karadeniz kıyılarında değil, Bulgaristan’da da en önemli tarihi ve turistik mekanlardan biridir. Çok iyi korunmuş yapıya sahip. En enteresan yerlerden biri Kraliyet yazlığı. “Tihoto gnezdo- sessiz yuva” adını taşıyan yazlık villa, kraliçenin özel yaz rezidansıymış. Bugün bu konutta sarayın geçmişini izleyen sergi var. Sarayın bir başka ilginç yapısı da “Stela Maria” adlı kilise. Bugün burası faal olan bir Ortodoks kilise.

Снимка

Balçık Sarayı’nda ayrıca minare de Karadeniz’in suları kenarında bahçeden yükseliyor.

Sarayın tüm mimari eserleri, taş madalyonlarla süslü çeşmeleri, demir kapıları, kaplar ve kitabelerin hepsi bir dijital katalog içine toplandı.“Dvoretsa-Saray” adını taşıyan eser, bahçesinde bulunan Botanik Parkla beraber “Bulgaristan’ın Ulusal Yüz Turstik Yeri” listesindeki önemini kazanıyor.

Türkçesi. Sevda Dükkancı

BNR

Reklamlar