Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov, NOVA TV’ye verdiği demeçte, “Geçen yıl 1000’den fazla çocuk ebeveynleri tarafından terk edildi” diye bildirdi. Bakan, 2019-2030 dönemini kapsayan Ulusal Çocuk Stratejisi taslağına karşı protestolara da değindi. Protestocular, strateji taslağının çocukları ebeveynlerinden ayırmayı amaçladığını ileri sürüyorlar.
Bakan,” 2019-2030 dönemini kapsayan Ulusal Çocuk Stratejisi taslağının geri çekildiğini bir kez daha belirtmek isterim. Taslak üzerinde çalışılmıyor. Hiçbir şekilde kanunlarda veya ilgili mevzuatta değişiklikler yapılması yoluyla taslak stratejinin ilkeleri ve hükümleri uygulanmaya konulmamıştır” diye belirtti.
Petkov, Çocuk Koruma Kanunu’nun 25.maddesinde belirtilen çocukları ailelerinden uzakalştırma gerekçelerinin 2003 yılından beri değiştirilmediğini vurguladı. Bakan, “Çocuğun bakımının ihmal edilmesi, çocuğun risk altında olması veya çocuğun cinsel istismara uğraması durumunda ailesinden uzaklaştırılabilir. Bir çocuğun, son çare olarak ailesinden alınmasının sebepleri bunlardır” diye anımsattı.

Bakan, kulak çekme veya şamarlamanın, çocuğun ailesinden alınmasına sebep olup olmayacağına ilişkin soruya olumsuz cevap verdi ve bunun asılsız bir iddia olduğunu söyledi. Onun ifadesine göre aile içinde yaşanan bu tür olayların bu şekilde yorumlanması, stratejinin yanlış anlaşılmasına ve geri çekilmesine yol açmıştır.

Bakan,” Herkes bir çocuğun korunmaya ihtiyacı olduğuna karar verebilir ve buna dair ihbarda bulunabilir. Fakat burada çocuk koruma otoritelerinin rolü ve durumu değerlendirmeleri çok önemli. Onlar, bu çocuğun gerçekten risk altında olup olmadığını ve aile ile çalışmanın gerekli olup olmadığını değerlendirmek zorundalar” diye belirtti.

Eskiden Anayasa Mahkemesi yargıçlık yapmış Adalet Bakanlığı’nda görevli uzman Rumen Nenkov da taslak stratejiye karşı protestolarla ilgili yorum yaptı. Nenkov, BTV’ye verdiği demeçte Bulgaristan halkının, Avrupa değerlerine güvensizlik oluşturma yönünde ustaca manipüle edildiğini söyledi. Hukukçunun ifadesine göre devletin kontrolü olmadan çocuklar aile ortamından farklı koşullarda yetiştirilemez. Eski Anayasa Mahkemesi yargıcı,” En büyük sorun, çocukların bizden alınması değil, çocuk sahibi olmamamız” diye ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar