Yüzlerce Bulgaristan Türkünü hapislere gönderen komünist dönemin savcısı Vasil Mrıçkov’a ödül verilmek istenmesine sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.  BAF-Bask-Sezgin-MuminBulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e mektup yazarak sözkonusu savcının ödül verilmemesini istedi. Mektubun bir kopyasını Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks’e de gönderen BAF Başkanı Mümin, Mrıçkov’un 1987-1989 yılları arası başsavcı görevinde bulunduğunu ve Türklere karşı uygulanan asimilasyon döneminde bizzat binlerce vatandaşın hapse atılmasında imzası olduğunu vurguladı.

Mümin, Mrıçkov’un aldığı kararlarla adlarını değiştirmek istemeyenlerin komünist rejimin kamplarına sürüldüğünü hatırlatarak ödül almasına karşı çıktı.
 ……………………………………………………………………………………………………………………………..
Sayın Cumhurbaşkanı,
24 Çasa gazetesinin 19 Mayıs 2013 tarihli 135. sayısındaki “Prof. Vasil Mrıçkov’a yine madalya veriyorlar” başlıklı yazısını görünce Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının sorunlarıyla ilgilenen sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı sıfatıyla sizlere başvurmaya ve Vasil Mrıçkov’un St. St. Kiril ve Metodiy madalyasıyla ödüllendirilmesine kesin itirazımızla memnuniyetsizliğimizi dile getirmeye karar verdim.
Vasil Mrıçkov, 1987-1989 yılları döneminde başsavcıydı; en zorlu sözde Soya Dönüş Süreci döneminde doğrudan yer aldı, aldığı kararlarla binlerce vatandaş doğum adlarını değiştirmek istemediği için hapse atıldı ve totaliter rejimin kamplarına sürüldü.
Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun girişimiyle 11 Ocak 2012 tarihinde Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri’yi Meclis’inin tanıdığı Avrupa Birliği üyesi demokratik bir devlet, başsavcı olarak binlerce vatandaşın hak ve özgürlüklerine karşı meslekȋ faaliyetleriyle suç işlemiş, ahlȃk seviyesi düşük birine özel katkılardan dolayı madalya veremez.
 Mrıçkov’u ödüllendirdiğinizde diktatör Jivkov’un totaliter rejimini geri getirmiş olup zülme maruz kalmış vatandaşlarla onların ailelerinin şiddetli sert tepkilerine yol açacaksınız.
Bu utanç verici girişimi iptal etmenizi ve milleti birleştirmekle yükümlü olan Cumhurbaşkanlığını bir kurum olarak Bulgaristan’daki Türk kökenlilere karşı işlenen tarihi suç faaliyetlerine alet etmemenizi istirham ederim.
……………………………………………………………………………………………………………………………..

Aydın Osman  | AJANS BG

Reklamlar