Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Yüksek Mahkeme Kurulu (VSS)’ye 89 öncesi soykırıma tazminat davasıyla ilgili 17 şikȃyet dilekçesi sundu.baf-logo
Dilekçeler, Sliven İli’ne bağlı Alvanlar (Yablanovo) ve çevre köylerden geldi.
Komünist rejimin siyasȋ mahkȗmları, tazminat davasından alacakları para konusunda ortak karara varamadı. Madurların bir kısmı 100 bin leva istiyor, bir kısmı 150 bin; öbür kısmı da 200 bin leva diyor.
Mahkȗmlar, davanın neden bu kadar geçiktirildiğini soruyor ve BAF aracılığıyla tazminat davası açma fırsatı bulduklarını söylüyor.
Alvanlarlı madurlar “Türklerin isimleri silȃh zoruyla değiştirmeye kalktıklarında barışçıl protesto düzenledik. Devletin milislerinin tanklarla köyümüze geleceğini öğrenince kan dökülmesin diye halkı sakinleştirdin, fakat bizi halkı ayaklandırıp örgütlemeden tutukladılar. Hapishanede isyanı örgütlemesinler diye bizi farklı yerlere attılar. Bize her türlü işkence ettiler.” diyor.
DİLEKÇE VERENLERİN İSİMLERİ
Alvanlardan dilekçe veren madurlar: Hasan Hüseyinov Berberov, Ünal Mustafov, İbrahim Halil Güdül, Hasan Mustafov Duraliyev, İsmail Hasanov Alicikov, Ali Veli Molla, Ali Hüseyinov Karacov, Mustafa Mahrem, Cafer Ali İsa, Süleyman Bayramov Hamzov ve İsmail Hamzov.
Alvanlar’ın komşu köyü Hamzalar (Filaretovo)’dan Mustafa Karadayev ile Ali İmamoğlu dilekçe sundu.
Eski Cuma (Tırgovişte) İli’ne bağlı  Küçük Tekkeler (Golyamo Tsırkovişte) köyünden de Mustafa Aziz dilekçe verdi.
Hayatını kaybeden Fedail Mustafov ile Hasan Halilov Karagözov adına kızları dilekçe verdi. İbrahim Çetin adına da oğlu Şaban Çetin sundu.
BAF 5 AY ÖNCE ÇAĞRI YAPTI
BAF Başkanı Sezgin Mümin 5 ay önce yaptığı basın açıklamasında 1989 yılı öncesi madurlara tazminat davası açın çağrısında bulundu.
Mümin, madurlar dava açarken cebinden tek kuruş ödemeyeceği garantisini verdi ve mahkȗmiyetini kanıtlamarını da şart koştu.
Mümin, Türk adlarını almayanların tazminat davasından yararlanamayacaklarının da altını çizdi.
Aydın Osman | T HABER
Reklamlar