Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan’a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi. 

BAF Genel Başkanı Sezgin Mümin
BAF Genel Başkanı
Sezgin Mümin

Mektubun kopyaları da Meclis’te temsil edilen Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi.

Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi’ni Meclis’e sunan GERB’e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov’a teşekkür etti.

 

 

Mektubun metni:   

 

 

Sayın Genel Başkan,

 

Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının sorunları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu olarak hem tartışmalı olduğu hem de hayatȋ önem taşıdığı için şu ana kadar kimsenin ilgilenmediği birkaç sorunu acilen çözmenizi öneririm. Umarım HÖH yürüteceği siyasetle Oreşarski hükümetine destek verirken açıkça kendi duruşunu sergileyip aşağıda sıraladığımız talepleri sunar:

 

Bir:

 

11 Ocak 2012 tarihinde Meclis’çe onaylanan Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri‘nin 3. maddesine dayanarak bununla ilgili yetkili kurumların Sofya Askerȋ İl Savcılığı’nın (SVOP) listesindeki II – 048 No’lu 1999 yılı tarihli Bulgaristan Cumhuriyeti ve Avrupa hukuku ve Uluslararası hukuk ilkeleri ve normlarına tamamen aykırı Dava’nın işlemlerinin sonuçlandırılmasını talep ediyoruz. Dava artık yirmi yıldan fazla zamandır soruşturuluyor (!). Bütün bunlar, madurların hakları üzerinde son derece olumsuz etki yapmakta, bu da etkili yargıdan kaçınıldığına işaret ediyor.

 

İki:

 

Bulgar yetkililerin, Vatandaş Kaydı ve İdarȋ Hizmet (GRAO) Müdürlüğü’nün kütüklerinden zorla verilen ve sözde Soya Dönüş Süreci döneminde dayatılan bütün Bulgar, Rus adlarını ya da diğer adları silmesini talep ediyoruz.

 

Zorla dayatılan isimlerin, Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları ile Bulgaristan Cumhuriyeti Müslümanlarını şiddetli aşağladığı görüşündeyiz.

 

Üç:

 

Bulgaristan Cumhuriyeti’nin karma bölgelerindeki devlet ve belediye okullarında Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı statüsüne sahip çocukların Türkçeyi zorunlu ders olarak okumasının resmȋ olarak yürürlüğe girmesini talep ediyoruz.

 

GERB partisi de olmak üzere, Güçlü Bulgaristan Demokratları (DSB) partisine teşekkürlerimi sunarım; özellikle de Meclis’in 41. hükümetine Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri’yi sunan Kostov’a teşekkürlerimi sunmayı boynumun borcu bilirim, çünkü onların oyları olmadan bu Bildiri onaylanmazdı. Bu Bildiri’yi desteklemeyen on yedi HÖH milletvekilinin çoğu 42. hükümetin de milletvekili. Bildiri’yi BSP’li milletvekillerinden yalnızca üçü onayladı.

 

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu olarak birilerine cellȃt, diğerlerine kurban rolü biçilen geçmişteki tarihȋ olayları değerlendirmeyen partiler arasında Bulgaristan adına koalisyon olamayacağı görüşündeyiz.
Meclis’te temsil edilen HÖH partisine hayat hakkı tanımayan bir parti de bunlara ilȃve edilebilir.
Bildiri’ye verilen destek, Bulgaristan’daki etnik Türk grubunun sorunlarına duyarlılığının açık belirtisidir; açık ya da örtülü değişik koalisyonlara girmeden önce yüksek ahlȃk ve etiğinize sığınırım; çünkü sizlere oylarını veren seçmenlerin talepleri göz ardı edilirse oylarını kullananlar da bu konulardaki duyarlılığını göstereceklerdir.

 

 

Aydın Osman | AJANS BG
Reklamlar