Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan ve kamuoyu tartışmasına açık olan İş Kanunu’ndaki değişikliklere göre babalar çocukları 8 yaşını doldurana kadar iki aylık ücretli izin hakkına sahip olacak. İzin bir defada veya bölünerek kullanılabilecek. Evlat edinen ebeveynler de aynı ücretli izinden faydalanabilecek.

Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu KNSB Ulusal Sekreteri Veliçka Mikova’nın belirtti üzere, yeni izin türü ebeveynlerin iş ve özel hayatlarındaki dengeyi ele alan Avrupa Direktifinden kaynaklanmakta. Mikova, “Bu tür iznin kabul edilmesinin nedeni, şu ana kadar annenin çocuk yetiştirmeyle ilgili daha fazla izin hakkı olmasıydı. Baba ise çocuğun 8 yaşını doldurana kadar sadece doğum izni ve ücretsiz ebeveyn iznini kullanabiliyordu” dedi.

Baba, çocuğun annesi tarafından kendisine devredilmiş izni kullanmamışsa bu hakka sahip olacak. İznin kullanılabilmesi için, babanın 10 gün öncesinden işverenine bu isteğini bildirmesi gerekecek.

İzin süresi boyunca alınacak tazminat Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecek ve miktarı henüz belli değil.

Mevcut yasaya göre ebeveynlerden her biri, çocuk 8 yaşını doldurana kadar 6 ay ücretsiz izin hakkına sahip ve bu iznin 5 ayını diğer ebeveyne devredebilir.

Söz konusu değişikliğin 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

Reklamlar