İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Konferans Salonu’ndaki toplantıda konuşan Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Türkgücü’nün Nobel ödülünü alması için yapılan başvurularla ilgili bilgi verdi.

Bu ödülün alınabilmesi için bir profesörün kitabı tavsiye etmesi gerektiğini ifade eden Kural, Nobel Barış Ödülü yetkilileriyle 2 ay süren mektuplaşmanın ardından önerilerinin kabul edildiğini anlattı.

Türkgücü’nü, Prof. Dr. Ahmet İnam ile 30 Ocak’ta Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiklerini belirten Kural, bu kapsamda kitabın İngilizce’ye çevrildiğini söyledi.

Kural “Nobel Barış Ödüllerinde bir ilk olacak. Biz, ‘Bundan sonra kriterlerinizi’ değiştirin. Doğayla barışık olan herkese bu ödülün açılmasını istedik. Dileriz bu kitap dünyada bir farklılık yaratır. Bu işin temelinde de doğa ve hayvan sevgisinin geldiğini bütün dünya anlar diye düşünüyorum. Savaşlar, iki lidere Nobel Barış Ödülü vermekle sona ermez” diye konuştu.

Yazar Aydın Türkgücü de Nobel Barış Ödülü’ne adaylığını duyanların kendisine “Hangi ülkeyle hangi ülkeyi barıştırdın?” diye sorduklarını dile getirdi.

Nobel Barış Ödülü’nün “insanlar arası barışa” verildiğini anlatan Türkgücü, şunları kaydetti:

“Hayvanlarla doğayla ve en başta kendisiyle barışık olmayan insanların bütünsel barışa hizmet edecek gücü olmamaktadır. Tarih bize bunu ispat eder. Biz de diyoruz ki, artık kriterlerde bir değişiklik yapalım. Hayvanlarla doğayla ve kendimizle barışa hizmet eden projelere ödüller verelim. Nobel Barış Ödülü adaylık sürecini başlattık. Kitapta, maddenin değil, bilginin altın olduğu bir çağı anlattık. İnsanın maddeye bakış açısını değiştirerek barışı getirebileceğimizi düşünüyoruz. Final, aralık ayında olacak ve 5 kişi açıklanacak. Karşımızdaki ekip çok profesyonel. Altın Bilgi Çağı, nereden ve niçin geldiğimiz sorusu yerine pragmatik bir değişilik yaparak, soruda neyin için yaşadığımızı sorarak, evrenin rüya alemi ve illüzyon olduğunu ispatlama yönünde ciddi adımlar atmaktadır. İnsanları bu yönde düşündürmeye başlamaktadır.”

Reklamlar