13 imamın yargılandığı davanın savcısı Nedyalka Popova’nın “Ülkemizdeki Müslümanlar yüzde 30 olduğunda devlet tehdit altında kalacak” ifadelerini kullandığı söyleşinin yayımlanmasından sonra zanlıların avukatlarından biri olan İna Lulçeva, Filibe İstinaf Mahkemesine başvurdu. Lulçeva, şikayet dilekçesini mahkemeye Popova’nın skandal söyleşisinin Trafficnews.bg sitesinde yayınlanmasından bir gün sonra 23 Mart 2018 Cuma günü verdi.

Avukat Lulçeva’nın şikayet dilekçesinin içeriği şöyledir:
“İstinaf Mahkemesinde görevli Sayın Hanım Savcılar,
Dilekçe ile birlikte httğ¾//tràff³ñnåw¾.bg/kîmåntàr³/ğrîkurîràt ğî dålîtî….internet sitesinde yayınlanan davanın savcısı Nedyalka Popova’nın söyleşisini dikkatinize sunuyorum.

Savcı Popova’nın söyleşide kullandığı “Ülkemizdeki Müslümanlar yüzde 30 olduğunda devlet tehdit altında kalacak” ifadelerinin verildiği başlıktan dine dayalı ayrımcılığa dayalı olmasından dolayı zanlılar hakkındaki iddiaların Anayasa’ya aykırı geldiği açıkça tespit edilmektedir.

Bulgaristan halkının bir kısmının, dininden dolayı milli güvenliği tehdit ettiği yönündeki ifadeler nefret söylemi içerir ve dine dayalı korku aşılama demektir. Bu, Bulgar yargıçlarının görevinin gereklerine ve tüm Bulgaristan vatandaşlarına aykırı bir davranıştır.

Davanın savcısı olarak Nedyalka Popova’nın kullandığı sözler, zanlıların avukatlarının davanın başından beri zanlıların dini inançları ve dini ibadetleri yerine getirmelerinden dolayı yargılandığı iddialarının doğruluğunu ortaya koymaktadır.

Savunma makamları, Temyiz Mahkemesi de dahil olmak üzere engelleme girişimlerine rağmen Anayasa’ya aykırı gelen bu faaliyeti sonlandırmak için elinden geleni yaptı.

Buna rağmen savunma makamları, kanunu birçok kez ihlal ederek, Temyiz Mahkemesi’nin davayı 6 Nisan 2018 tarihinde saat 00.00’a kadar sonlandırmayı (zamanaşımına uğramaması için karar bildirmesi) amaçlaması ve yürütülen davanın esasının itiraf edilip kamuoyuna duyurulmasından dolayı memnuniyet duymaktadır. Savunma makamları, dini nedenlerden dolayı cezai kovuşturmanın kanunlar doğrultusunda yapıldığı görüntüsü verilmeye çalışılmasına iştirak etmeyecek ve bu sürece iştirak eden herkes sorumluluğunu taşısın”.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar