Avrupa’da 20 ülkeyi kat ederek Türkiye-Bulgaristan sınırına gelen bisiklet yolunun İstanbul’a uzatılması planlanıyor. Planın arkasındaki isim olan Avrupa Parlamentosu Ulaşım Komisyonu Başkanı Michael Cramer, projeyi Milliyet’e anlattı. Planlanan yeni rota hakkında İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin ile görüştüğünü söyleyen Cramer, Türk tarafının da projeye olumlu yaklaştığını belirtti.
Sınıra köprü planı
Alman Yeşiller Partisi üyesi Cramer, bisiklet turizmi için altyapıya çok az para harcandığını ancak turistlerden kazanılan paranın bunun aksine oldukça yüksek olduğunu vurgularken, projenin İstanbul ve parkurun diğer bölgeleri için büyük kazanç sağlayacağını savundu. İstanbul’un bisiklet tutkunları için popüler bir hedef haline gelebileceğinin altını çizen Cramer, “Bulgaristan’daki parkurun son noktası olan Rezovo’yu kimse tanımıyor, ancak İstanbul’u herkes tanıyor. Bu konuda yeterli talep olduğu görüşündeyim. İstanbul’a sürmek isteyen birçok bisiklet sürücüsü olduğunu düşünüyorum” dedi. Proje kapsamında, Türkiye – Bulgaristan sınırın bulunan Rezovo nehri üzerine iki ülkeyi birbirine bağlayan bir köprü inşa edilmesi planlanıyor.
Büyük kazanç var
Bisiklet turizminin çevre dostu olmasının yanı sıra kârlı bir sektör olduğunu vurgulayan Cramer, “Bisiklet turizmine sanılanın aksine, sadece öğrenciler ya da maddi durumu kötü olan kişiler katılmıyor. Aynı zamanda maddi durumu gayet iyi, otoparkında Mercedes olan kişiler de katılıyor” dedi.

7650 kilometreyi bulacak

İsveç’ten başlayarak 20 ülkeyi ziyaret eden ‘Iron Curtain Trail’ (Demir Perde Yolu) adlı bisiklet yolu, Barents denizini Karadeniz’e bağlayan bir hat. Bazı bölgelerde yaşanan kopuklukların tamamlanması durumunda, bisiklet yolunun toplamda 7650 kilometreyi bulması bekleniyor.
Bisiklet hattı, Soğuk Savaş döneminde Avrupa ve Sovyetler Birliği’ni birbirinden ayıran hat üzerinde bulunuyordu. Soğuk Savaş’ın bitmesiyle Rusya’nın Saint Petersburg kenti de rotaya eklendi.
Bisiklet hattını oluşturan 20 ülkenin 14’ü Avrupa Birliği üyesi. Turu oluşturan bölümler Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile oluşturulurken, Michael Cramer’in lobi faaliyetleri de önemli bir rol oynadı.

Reklamlar