Yatırımlar Ajansı’na göre Bulgaristan’da şu an dünya otomobil sanayii için parçalar ve sistemler üreten yaklaşık 50 şirket faaliyet gösteriyor. Bunların 27’si yabancı, 22’si ise Bulgar şirkettir. Onların ülkemizdeki fabrikalarında BMW, Mercedes, Audi, Ford, Volvo, Peugeot, Renault, Dacia ve saire gibi dünyaca ünlü otomobil markaları için farklı parça üretiliyor. Bütün üretim, yılda 200 milyon avro değerinde ihracat içindir ve bütün ihracatın yüzde 4.5’ini ve ülkenin GSYH’sının yüzde 2.5’ini oluşturuyor. Bu sektörde yaklaşık 25 bin kişi istihdam edilmiştir. Bu, Alman Witte Automotive şirketinin Ruse şehrinde son otomobil parçası fabrikasının Cumhurbaşkan Rosen Plevneliev tarafından açılmasında belli oldu. Devlet başkanı, yeni fabrikanın ek olarak bölgeden 550 işçi ve görevli istihdam edeceğini kaydetti.

Otomobil parçaları için üretim fabrikaları, neredeyse bütün ülkede işliyor. Fransız Montupet şirketi, Ruse’de motor parçaları üretiyor. Şirketin yatırımları 36 milyon avrodan fazladır. Sofya’da temsilciliği olan Belçikalı Melexis şirketi ise, elektronik fabrikasına 14 milyon avro yatırmıştır. Botevgrad’da da elektronik alanındaki yatırım 44 milyon avro değerinde. Alman Grammer şirketinin ise Trudovets’te fabrikası var.

Bulgar makamlar, uygun fiyatlarda inşaat arazileri vererek ve işçilerinin sigortalarının belli bir zaman diliminde devlet tarafından üstlenmesini sağlayarak yatırımcılara elverişli şartlar öneriyor. Yabancı şirketler ama bürokrasi ve kötü altyapı gibi bazı sorunlarla karşılaşıyor. Yabancı analizatörlere göre bu sorunlar, sektöre ülkenin ekonomisini değiştirmesinde engel oluşturabiliyor. Bundan başka bu sorunlar yüzünden Bulgaristan, geçen yüzyılın 90’lı yıllarında Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da başlayan otomobil üretimi alanında geride kalıyordu. Ama şimdi her şey değişiyor. 2012 yılında ,komünizm rejiminin düşmesinden sonra ilk defa ülkemizde Çin Great Wall Motors şirketinin işbirliği ile otomobil üretimi canlandı.

Çeviri: Rayna İvanova

Reklamlar