Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri (BALKANTÜRKSİAD), Avrupa Parlamentosu’nda Bulgaristan’ın Türk asıllı Milletvekili İlhan Küçük’ten aldığı davet üzerine, Belçika’nın başkenti Brüksel’e giderek, Avrupa Birliği Parlamentosu başta olmak üzere önemli kurum ve kişilerle görüşmeler gerçekleştirdi.

BALKANTÜRKSİAD heyeti, Avrupa Parlamentosu (AP) ziyaretinde; Parlamento Üyesi, Bulgaristan’ın Türk asıllı Milletvekili İlhan Küçük ile bir araya geldi. Heyet, Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri Çalışma Komisyonu Başkanlığını da yürüten İlhan Küçük ile önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası değerlendirmede bulunan BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, “İlhan Bey’in böyle önemli bir görevde bulunması Ülkemiz ve Balkanlar adına gurur verici bir durum. Avrupa Birliği-Balkanlar ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına İlhan Bey önemli bir fırsat. Kendisiyle yaptığımız görüşmede, 2021 yılı için geliştirilen projeler kapsamında Ar-Geve İnovasyon konularında 100 milyar Euro bir hibe paketini kabul ettiklerini, Türkiye’nin de bu paketten yararlanabileceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

“Balkanlar ve ülkemiz arasında ticari köprü misyonumuz var”

Tunakan şunları söyledi: “İstikrarlı bir ekonomik büyüme için rekabet edebilirlik kavramı çok önemli. Rekabet edebilirliğin sağlanabilmesi içinse Ar-Ge ve İnovasyon gerekli. Avrupa Birliği de özellikle son dönemde Ar-Ge ve İnovasyonu öncelikli kılarak bu konulara ciddi bütçeler ayırmaya başladı. Bu anlamda 2021yılında, Türkiye’nin de aday ülke olarak içinde bulunduğu, Balkan ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri dâhil Ar-Ge ve İnovasyon dallarında hazırlanacak projelere, 100 milyar Euro hibe destek paketi sağlayacak. Dolayısıyla ülke olarak bizim bu destekten yararlanabilmemiz için inovatif projeler geliştirmemiz gerekiyor. İlhan Küçük’ü Bursa’ya davet ettik. Yakın bir zamanda geleceğini ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerle ilgili detaylıca bahsedeceğini söyledi. Biz Balkanlar ve ülkemiz arasında ticari köprü olma misyonumuzla ve de BTSO Başkanımız ve aynı zamanda üyemiz olan İbrahim Burkay’ın öncülüğünde bu pastadan ülkemizin ve Bursa’mızın pay alması için çalışacağız.”

Toplantı sonunda ayrıca İlhan Küçük’ün yardımcılığını yapan Almanya’nın Türk asıllı Milletvekili Engin Eroğlu ile de bir araya gelindi.

Brüksel’de bir dizi ziyaret…

BALKANTÜRKSİAD heyeti, toplantı dışında ayrıca T.C. Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri İsmail Gencay Oğuz’u da ziyaret etti. Heyet, Gencay’ın yanı sıra görevine yeni başlayan T.C. Brüksel Büyükelçisi Hasan Ulusoy ile de Büyükelçilik makamında bir araya gelerek başarı dileklerini iletti. Görüşmede, Bursalı iş insanlarıyla Belçikalı iş insanlarını bir araya getirecek projeler konusunda mutabık kalındı.

Büyükelçi Bozay’dan tam destek…

Heyetin son durağı, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay oldu. Ekonominin geliştirilmesinde sivil toplum kuruluşlarının önemine değinen Bozay, Avrupa fonlarının kullanımı konusunda her türlü desteği vereceklerini de sözlerine ekledi. Bu konuda bilgilendirme yapmak üzere Bursa’ya da geleceğini söyleyen Bozay, bu fonların çok önemli olduğunu ve yararlanma adına iyi bir ön hazırlık yapmak gerektiğine vurgu yaptı. BALKANTÜRKSİAD heyeti, burada yaptığı görüş alışverişinin ardından 2 günlük Brüksel ziyaretlerini verimli bir şekilde noktalamış oldu.

Bursadabugün

Reklamlar