Avrupa Parlamentosu (Ap) Başkanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Martin Schulz, partisinin Almanya‘da oy oranını arttırmasına ilişkin, “Bugün gururlu SPD için büyük bir gün” dedi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Ab ülkelerindeki sosyal demokratların ortak liste başı adayı olarak kampanya yürüten Schulz, sosyal demokrat ve sosyalist partilerin ortak bir adaya karar vermelerinin, Avrupa‘nın demokrasisi sayesinde mümkün olduğunu belirtti.

SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, partisinin seçimlerde  oy oranını yaklaşık 6,5 puan artırmasını “harika bir sonuç” olarak nitelendirdi. SPD‘nin seçimlerde bugüne kadarki en yüksek büyümeyi sağladığını vurgulayan Oppermann, bu başarının Avrupalı sosyal demokratların AB Komisyonu Başkanlığı adayı olan Martin Schulz’un başkan olması için iyi bir fırsat doğurduğunu belirtti.

Almanya‘da kısa süre önce kurulmasına rağmen, girdiği ilk Ap seçimlerinde yüzde 6,5 oy almayı başaran avro karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisinin (AfD) Eş Başkanı Bernd Lucke, kendilerini “Almanya’nın yeni kitle partisi” olarak tanımladı. Luke, AfD’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bir çiçek gibi açarken, diğer partilerin solduğunu ifade etti, AfD, 22 Eylül’de yapılan genel seçimlerde yüzde 4,7 oy alarak barajı geçemediği için Parlamento dışında kalmıştı.

Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, partisinin oy kaybına uğramasına rağmen sonuçtan memnun olduğunu bildirdi.

Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı David McAllister, avro karşıtı AfD ile ilgili, “CDU, AfD seçmenlerinin potansiyel endişeleri ile ilgilenecek” ifadesini kullanırken, AfD’nin karmaşık sorulara basit ve yanlış cevaplar verdiğini iddia etti.

Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Graf Lambsdorff, partisinin elde ettiği sonuçtan memnun olmadığını belirtirken, FDP Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, “Sonuçlar berbat, biz daha iyi olmasını beklemiştik” dedi. Seçimlerde büyük bir hezimet yaşayan FDP, 9 sandalye kaybetti. 2009’da yüzde 11 oy olan FDP, yüzde 3’ün altına geriledi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Simone Peter ise seçim sonuçlarından memnun olduğunu vurgulayarak, “Harika bir sonuç. Biz Yeşiller olarak geri döndük” ifadesini kullandı. Peter, Yeşiller Partisinin seçimlerde en çok oy alan üçüncü parti olarak diğerlerini geride bıraktığını belirtti.

Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, muhalefetteki Yeşiller Partisi, yüzde 10,7 oyla Ap‘de 11 milletvekilliği elde ediyor.

Reklamlar