Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muamele ile Mücadele Komitesi, Bulgaristan‘daki cezaevleri ve karakollara kötü not verdi.

Bağımsız uzmanlardan oluşan komite, bu yılın başında Bulgaristan‘daki cezaevleri ve karakollara yaptığı incelemelerle ilgili raporu bugün kamuoyuna açıkladı.

Ülkede polisin gözaltına alınan kişilere kötü muamelesinin sürdüğü uyarısı yapılan raporda, bu konudaki ikazlara rağmen kötü muamelenin önlenmesi konusunda gerekli ilerlemenin sağlanamadığı bildirildi.

“Gözaltındaki kişilere haklarının yeteri kadar anlatılmadığı, bu kişilerin avukata ulaşma hakkından mahrum bırakıldığı” şikayetinde bulunulan raporda, “gözaltına alınan kişilerin sağlık kontrolünden gerektiği gibi geçirilmediği ve yaralı olmaları halinde bu durumun yine kayıtlara düşülmediği” kaydedildi.

Sağlık kontrolleri sırasında da kelepçelerin çıkartılmaması eleştirilen komite raporunda, gözaltına alınan kişilerin mutlaka sağlık kontrolünden geçirilmesi ve yaralıların durumunun mutlaka kayıtlara alınması gerektiği uyarısı yapıldı.

Cezaevleri aşırı dolu

Cezaevlerinin aşırı derecede dolu olduğu ve bu konuda yapılan uyarıların dikkate alınmadığı kaydedilen komite raporunda, “yeteri kadar cezaevi inşa edilmediği ve olanların da fiziki koşullarının iyileştirilmediği” saptamasında bulunuldu.

Cezaevlerinde yolsuzluk ve rüşvetin çok yaygın olduğu, mahkumların idari işlerinin görülmesi ve diğer hizmetlerin hızlandırılması konusunda rüşvet vermeye zorlandığı belirtilen raporda, yolsuzlukla mücadele için Bulgar yetkililerin daha fazla çaba göstermesi istendi.

Sofya, Burgaz ve Varna cezaevlerinde tokat, yumruk ve tekme gibi fiziki kötü muamele şikayetlerinin sürdüğü belirtilen raporda, Bulgar yetkililerinden kötü muamelenin önlenmesi için “sıfır tolerans” gösterilmesi talep edildi.

Raporda, mahkumlar arasındaki şiddet ve kavga olayları ile yoğun şikayetlere de yer verildi.

Reklamlar