Nurten REMZİ

..avcılar, bizim yerimizdir…

Bulgaristan’da yaşasak da, orada çook hısım akraba, dost,arkadaş,meslektaşlarımız var. Can kan insanlarımız orada. Bulgaristan medyası yine her zaman gibi eksi olumsuzluklarıyla devam ediyor. Avcılarda “öncelikle- predimno” bulgarca konuşan yok. Özellikle öncelikle Türkçe konuşuluyor. orada Bulgarca konuşan Bulgaristan Türkleri var, ama Bulgar medyaları yine burukluk yapmışlar…her zaman gibi…

Bulgaristan’da herhangi bir türkün başarılı olmasında da, bugün de, çok olumsuz duygular yaşatıyorlar. Hala bizleri asimilasyon peşinde politikaları dinmiyor…ama açık, ama perde arkası… ama kaba, ama nazikçe…

Bulgaristan Türklerinin başarılarını medyalarda yansıtınca, bir “türk”, veya bir “Bulgaristan vatandaşı olan Türk”, ya da “Türk kökenli Bulgaristanlı” demiyorlar. Hala ve ısrarla “Bulgar” demekteler. İşte yıllarca çektiklerimiz bunlar değil mi ?

Ne yazık ki, bugün de çektiklerimiz hala ve hala bunlar… Neden böyle diyorsunuz sorduğumda birçok kez şu soruyla cevab veriyorlar :” Amerikalı neden “Amerikalı” deyince tepki göstermiyor”… Şunu anlamış değiller diyemem, şunu ısrarla anlamak istemiyorlar:

Bir jeografi terimi ile bir millet terimini ayırmak lazım. neden istemiyorlar sizce? bunu herkes biliyor. Cevap ve yoruma gerek yok… Bir de Türkiye’de göçmenlerin yoğun oturdukları yerlerde Bulgarca konuşulsa bile, onun da kararı ve haddi olmalı. olumlu tarafı, dil bilmek açısından Bulgarcayı unutmamak, ama olumsuz tarafı daha çok…Bakın medyalarda neler yayınlıyorlar. fazla olması onların işine yarıyor, zarar bize oluyor. bize derken hepimize, hem burada , hem orada oturanlara. En acı olanını da ortaya koyalım. hala ve hala, ve hala kendi adını geri almayanlar o kadar çok. oraya gitme nedenlerden en büyük olanı neydi? Onların adlarını zorla değiştirdiler diye gitmediler mi? Hala takma,uydurma adlarıyla olmaları… Ne olduğunu, ne olduklarını anlatamam. sözcükler bulamıyorum anlatmaya… Sonuçta savaşlar, ölümler, şehitler, terör gibi gaddarca yapılan ve olan olanakların dibinde bu tür haksızlıklar yok mu?

Reklamlar