Bu yıl kuruluşunun 20.yıldönümünü kutlayacak olan Bulgar-Türk İşadamları Derneği’nin (BULTİŞ) kurucuları arasında yer alan Altan ve Turhan Keser kardeşler, Filibe kentinde City Hotel ve ATEK Makine Şirketi’nin sahipleridir.

Üçüncü kardeşleri Ertan Keser İstanbul’da bulunuyor. Üç kardeşin hikayesi çok ilginçtir. Babaları Rusçuk şehrinde teknik lise mezunudur ve geçen asrın 50’li yıllarında eşiyle birlikte İstanbul’a göç etmiştir ve çocukları orada dünyaya gelmiştir.

Ancak babaları 1963 yılında oldukça genç yaşta vefat etmiş. Onun Bulgaristan’da teknik lisede okurken edindiği tecrübesi ve yetenekli elleri sayesinde kurduğu işyeri üç yetim kardeşe miras kaldı. Kardeşler zamanla bu işyerini hidrolik araç krikosu ve vulkanizasyonla ilişkili her türlü makine üretimi yapan büyük bir fabrikaya dönüştürmeyi başardılar. Şu anda ATEK Makine, dünyada 87 ülkeye ihracat yapmaktadır.

2000 krizinde kardeşler, İstanbul’da bulunan ana fabrikalarında çalışan personel sayısını azaltmak yerine Filibe’ye yatırım yapmaya karar verdiler. Türkiye’den ithal edilen hazır ürün de sattıkları Filibe ve başka şehirlerde yedek parça imalat atölyesi ve ticaret ofisi kurdular.

Altan Keser, ”Bulgaristan’a ithal edilen ve buradan AB ülkelerine yapılan ürün satışlarında katma değer vergisi (KDV) alınmaz” diyor ve bunun Türk iş dünyasının faydalanabileceği bir avantaj olduğunu kaydediyor. ATEK Makine ayrıca 2020 yılında Filibe’de ek bir depo inşa etmeyi planlıyor.

İş insanı kardeşler, 2000 yılından bu yana burada olduklarından beri Bulgaristan’daki devlet ve belediye kurumlarıyla sorun yaşamadıklarını söylediler. Türkiye’deki fabrikalarında 350 kişi, Filibe’deki işyerlerinde ise 20 kişi çalışıyor. Ayrıca ticaret yaptıkları dünyanın 87 ülkesinde distribütörleri var.

Keser kardeşler, iş merkezi, konferans salonu, SPA merkezi, üç odalı muhteşem bir restoran bulunan Filibe’de City Hotel’i inşa etmektedirler.

Otel şu anda Türkiye’den başka bir iş insanı olan Rıfat Yakup’a kiraya verilmiştir. Rıfat Yakup, Türkiye’de en büyük turizm acentaları örgütü olan ve 11 bin üyesi olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi olan Koşukavak Turizm ve Seyhat Acentası’nın sahibidir. Rıfat Yakup, ülkemizde kaydı yapılan Protravel Şirketi’nin de sahibidir.

Ailesinin kökenleri Bulgaristan’a dayanan Rıfat Bey’in personeli City Oteli’nin her konuğunu, geldikleri ülkenin en sevilen geleneksel içeceği ile karşılıyorlar. Protravel, bir tur operatörü olarak konuklara bölgede ve Bulgaristan’ın her yerinde gezi yapma imkanı sunuyor.

Rıfat Yakup, ”Türk ziyaretçiler için vize sorunu çözülebilir” diyor ve AB üyesi bir devlet olmasına rağmen Türk vatandaşlarına üç aylık Schengen vizesi veren Yunanistan’ı örnek veriyor. Orada yenileme durumunda vize süresi otomatik olarak 1 yıl oluyor. Bulgaristan’a gelmek için vizeler şu anda 3-4 günlüktür.

Türkiye’de Bulgaristan vizeleri iki hafta içinde veriliyor, Koşukavak Turizm, 3-5 gün ekspres vize başvurusu hizmeti veriyor.

Rıfat Yakup, pahalı olmasına rağmen vizelerin, Türkiye’den Bulgaristan’a turist sayısında düşüşün kaynaklandığı tek sorun olmadığını söylüyor. Türk Lirası’nın değersizleşmesinin ana neden olduğunu belirten iş insanı, “İki yıl önce 100 TL, 100 leva yapıyordu, şimdi ise sadece 30 leva yapıyor” diyor.

Bulgaristan’da ve özellikle Filibe ve bölgedeki Türk yatırımlarının artırılması için düzenli bir Filibe – Bursa – Antalya hava hattı açılması kilit önem arz edecektir. Geçen hafta başkenti Sofya ve Filibe’de temaslarda bulunan Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ve beraberindeki iş insanlarından oluşan heyet, Filibe Havaalanı Müdürü Spas Şumanov ile görüşmeler gerçekleştirdikten sonra müzakereler ileri bir aşamadadır.

Şu anda sadece Asenovgradsko Şose bulvarında Türk şirketlerine ait 9 büyük fabrika çalışıyor. Onların 3’ü otomotiv endüstrisinde kullanılan ürünler üretmektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar