Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçiliği “Atatürk’ün Gözünden Bulgaristan 1913- 1915”konulu 2023 takvimi hazırlandıMustafa Kemal Atatürk’ün askeri militer ataşe olarak görev aldığı döneme ışık tutan takvimdeki kareler, aynı zamanda Bulgaristan’ın o dönemdeki fotoğraflarına yer verdi. Takvimde Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkede yaşadığı döneme dair bilgi ile görseller hem Bulgarca, hem Türkçe paylaşıldı.

Takvimin ilk sayfasında, Atatürk’ün 27 Ekim 1913’te Bulgaristan’daki Osmanlı Elçiliğine askeri ataşe olarak atandığı ve bir aydan kısa sürede Sofya’ya geldiği belirtildi.

Osmanlı hükümetinin Sofya’da elçilik olarak kullandığı evin hala Bulgaristan’daki Türk Büyükelçisinin ikametgahı olduğu bilgisi paylaşılan takvimde, Atatürk’ün 20 Ocak 1915’te Üçüncü Kolordu’ya atanmasına kadar bu evde kaldığı aktarıldı.

O dönemde Sofya’nın sosyal ve siyasi seçkinlerinin evlerinde Atatürk’ün istenen bir konuk olduğuna dikkat çekilen takvimde, Kral Ferdinand’ın da halka açık çeşitli etkinliklere Atatürk’ü davet ettiği bilgisi paylaşıldı.

Atatürk’ün Ordu evindeki balo resimleri ve Sofya’nın değişik mekanlardaki şzlerini de takvimde sürmek mümkün.

Atatürk’ün Bulgaristan’a dair şu görüşlerine yer veriliyor:

“Bulgaristan’daki kısa kalışımdan aldığım hatıralar hafızamda canlı kaldı ve onlar benim için çok değerli hatıralardır. İçimde yükselen Bulgaristan’a karşı samimi sempati duyguları hiç sönmedi. İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkiler alanındaki çalışmalarımın temelini oluşturuyorlar. Bulgaristan ile dostane ve güvene dayalı ilişkilerimizi genişletmek için tüm imkanları kullanıyoruz.”

Bulgaristan’ın Türkiye Büyükelçi Angel Çolakov BTA ve AA Ajansına verdiği bilgide, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünün kutlanacağını ve bu fikri hayata geçirenin Osmanlı’nın Sofya elçiliğinin ilk askeri ataşesi Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirtti.

Çolakov, “Yıl dönümü vesilesiyle Türk meslektaşlarımıza, dostlarımıza ve ortaklarımıza özel bir selam olarak o günlere geri dönmeye ve Atatürk’ün Bulgaristan’ı nasıl gördüğünü, gezdiği yerleri, dokunma fırsatı bulduğu kültürel hayatı göstermeye karar verdik.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök de hazırlanan takvimle ilgili Twitter’da yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçiliği, Cumhuriyetin 100. yılında 2023 takvimini ‘Atatürk ve Bulgaristan’ olarak hazırlamış. Takvimin her yaprağında Atatürk’ün Sofya günlerinin ayrı bir boyutu anlatılıyor. Bu anlamlı hediye için Büyükelçi Tcholakov’a içten teşekkürler.”

Derleyen: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar